Pass på – hold øye med disse strømslukerne

Du kan spare mye på strømregningen hvis du følger disse enkel sparetipsene som minsker strømforbruket i boligen din. 

Spare strøm

1. Senk temperaturen med én grad

Hvis du bruker strøm til å varme opp huset, så kan det lønne seg å bare senke temperaturen med én grad. Gjør du det kan du spare rundt 5% av strømmen som vanligvis går til oppvarming. Generelt anbefales det å ha en romtemperatur på 20-22 grader.

2. Sjokkluft om vinteren

Det er fortsatt viktig med frisk luft om vinteren. Men i stedet for å la vinduet stå på gløtt mens ovnene står på for fult, bør du sjokklufte kort og effektivt. Da unngår du at noe av varmen slipper ut. Les mer om hvorfor du bør sjokklufte her

3. Bytt tetningslistene

Trekker det fra de gamle vinduene? Da kan du spare mye energi hvis du bytter ut tetningslistene. Den utgiften vil du får tilbake i løpet av de første årene. Se video av hvordan du bytter tetningslister her.

4. Velg LED-pærer

Bytter du til sparepærer – eller enda bedre: LED-pærer – så kan du spare mye på strømregningen. Sparepærer varer også lenger enn de gamle pærene, da slipper du å bytte dem i tide og utide.

5. Kjør vaske- og oppvaskmaskinen når de er fulle

Ikke start vaskemaskinen og oppvaskmaskinen før de er helt fulle, og husk at du kan gjenbruke glass og kaffekopper – da unngår du å kjøre maskinen unødvendig mye. Sørg også for at fryseren alltid er full, da bruker den faktisk mindre strøm.

6. Ta ut strømforsyningene fra kontakten

Visste du at ladere og strømforsyninger også bruker strøm når de ikke er koblet til telefoner eller annen elektronikk? Du kan derfor spare strøm hvis du kobler fra laderen når den ikke er i bruk. Det samme kan du gjøre med andre apparater. Koble ut TV-en, kjøkkenmaskinen, dataen eller lignende når du ikke bruker dem.

7. Vurder etterisolering

Etterisolering er viktig hvis du bor i et gammelt hus. Hus bygget på 50-tallet eller tidligere har vanligvis kun sparsom eller ingen isolasjon, mens hus bygget på 60-, 70-, 80-tallet ofte er dårligere isolert enn det som kreves i dag i et moderne hus.

8. Vurder å bruke en annen varmekilde enn elektrisitet

Varmepumpe, jordvarme, peis eller solenergi er alle gode måter å spare penger på energiforbruket.

9. Isoler varmtvannsrørene

Isoler varmtvannsrørene i kjelleren. Det reduserer varmetapet. Hvis du planlegger å bytte ut varmtvannstanken, bør du sørge for å velge en som er godt isolert.

10. Senk temperaturen om natten

Tekniske løsninger og apper som kan stilles inn for å senke temperaturen om natten automatisk vil også gi stor besparelse på strømforbruket. Mens du ligger under dynen trenger ikke resten av huset å ha alle ovner tent. Enova har en tommelfingerregel om at for hver grad du senker temperaturen om natten, så sparer du 5 prosent strøm.