Solcellepanel: Trenger hverken å være massivt eller synlig

Mange assosierer solceller med bærekraft, ren energi og lønnsomhet - men også installasjoner på taket som ikke nødvendigvis står i stil med resten av boligen. Nå kan du realisere solcelledrømmen uten å gå på bekostning av boligens design.

solceller på tak

Solceller på egen bolig blir stadig mer populært og pågangen de siste årene har vokst betydelig. Særlig med tanke på de høye strømprisene og et større engasjement for miljø og bærekraft. Dette er de 5 verste strømslukerne i hjemmet.

Det er imidlertid få som vet hvor mange muligheter som finnes når det kommer til design.

– De fleste ser for seg det klassiske blå solcellepanelet, plassert på toppen av et rett tak. Det finnes mange flere muligheter i dag, og solceller trenger ikke å gå på bekostning av boligens design. Det trenger hverken å være massivt eller synlig, sier Carl Christian Strømberg, daglig leder i Solcellespesialisten, i en pressemelding.

Les alt du skal vite om solceller her

Soltak – trenger ikke legge på eksisterende tak

En av de vanligste feiloppfatningene Strømberg møter, er at solcellene må plasseres på et eksisterende tak og at det egner seg best på flate tak. Det stemmer ikke.

– Vi installerer ofte på flate tak, men det finnes mange fine løsninger for skråtak også. I tillegg kan du integrere solcellene i taket, slik at solcellene ser ut og fungerer som et vanlig tak.

Det er Sarpsborg kirke et godt eksempel på. Kirken er den andre i landet som installerer solceller. Det skrå kirketaket er prydet med svart takpanel lagt i et pent mønster. Slike «soltak», som har samme funksjon som vanlige tak, har blitt mer og mer populære den siste tiden.

kirke med solceller
Foto: Solcellespesialisten

– Soltak er et fullverdig tak, som også produserer strøm. Med soltak unngår du å legge solcellene over eksisterende tak, samtidig som det ser både lekkert og diskret ut. Må du uansett bytte taket på boligen, kan du likeså godt velge soltak, sier Strømberg.

Det er også mulig å velge takstein med små solceller, i stedet for større plater. Da vil solcellene være nærmest usynlige.

– I dag er det mulig å velge alt man vil av farger, logoer og mønstre. Det er nesten ubegrenset hva man kan få til.

Solceller på fasade

Selv om de fleste velger å plassere solceller på taket, er det også mulig å bekle fasaden med den populære energikilden. 

– Disse solcellene ser ut som tradisjonelle fasadeplater og gjør boligen både unik og fremtidsrettet. Her kan du leke deg med ulike farger og størrelser på panelene. Felles for dem alle, er at de skaper et særegent uttrykk og gjør det vanskelig å se at det er solcellepaneler.

Både effekten og prisen kan variere mellom de ulike alternativene, men Strømberg understreker at uansett hva du velger, vil solcellepanel være et lurt valg. Han tror trenden vil øke i tiden fremover.

– Solcellepanel er godt for både planeten og lommeboka. Det er i tillegg nesten vedlikeholdsfritt, og det er gode muligheter for å tjene penger på strømmen som produseres. Det er rett og slett en del av fremtidens bolig.

solceller panel
Foto: Solcellespesialisten

Dette er mulighetene ved solcelle tak:

1. Vanlige solceller

  • Standard solcellepaneler installert på flate tak med ballastert skinnesystem.
  • Standard installasjon på skråtak med utenpåliggende solcelleanlegg. Monteres utenpå eksisterende taktekking, med kroker festet i taket og skinnesystem.
  • Integrerte standard solcellepaneler (ofte sorte paneler). Monteres som en erstatning for det siste laget med taktekking.

2. Soltak

  • Solcelleskifer installert som en integrert løsning på skråtak (som på Sarpsborg kirke). Størrelse rundt 870 x 870 mm. Fungerer som et lag med taktekking.
  • Takstein. Monteres som en integrert løsning på taket. Fungerer som et lag med taktekking
    Størrelse som vanlige takstein.

3. Fasadesolceller

  • Spesialpaneler i glass. Mulighetene for ønsket estetisk uttrykk er nærmeste uendelige. Kan fås i forskjellige farger, ulik «finish», med mønster og logoer. Det er også mulig å montere standardpaneler på fasade. Det er en rimeligere løsning, men gir ikke samme valgmulighetene som spesialpanelene.  
solceller takstein
Foto: Solcellespesialisten