Det som for tjue år siden, da internett var som store, mørke hull i universet, virket som noe hentet fra en sci fi film er nå i ferd med å bli vår virkelig. Via mobilapplikasjoner skal vi ikke bare kunne styre lys og alarmer, men også kunne ha en dialog med kjøleskapet og få informasjon fra katteskålen.
Innen fem år skal kjøleskapet kunne fortelle oss om melken nærmer seg utgangsdato og om vi burde handle inn mer smør. Den skal ut i fra våre vaner og våre profiler online kunne analysere både personlig fakta og hvordan vi lever. Produktene kommer til å analysere våre bruksmønstre og tilrettelegge etter våre behov. Pleier du alltid å ha salami i kjøleskapet, så kommer den til å si i fra når det er tomt.
Mye skal skje innen de neste fem årene, og mye har allerede skjedd. Innkjøpssjef Fredrik Melin hos Elkjøp er entusiastisk over alt det nye ikke bare Elkjøp skal få av produkter, men over hvordan hverdagen til oss alle kommer til å bli totalt forandret.
La mobilen bestille legetime
Tingenes Internett, eller internet of Things, handler om å koble alle våre dingser på Wifi. Hvert et produkt kommer til å ha en tilhørende mobilapplikasjon – via disse kan du kontrollere dine dingser.
– Du kan allerede fjernstyre kaffetrakteren, lampene dine, husalarmen og temperaturen inne, forteller Melin – Og det er bare starten.
Google Nest leverer allerede applikasjonsprodukter, som overvåkningskameraer og applikasjonsstyrt termostat til hjemmet ditt.
Innen de neste fem årene skal alt på nett, til og med tannbørsten din. Tannbørsten skal kunne fortelle deg om du pusser for hardt, og hvor lenge du i snitt har pusset. Blodtrykksapparat som du har hjemme vil sende direkte beskjed til legen, og er du dårlig vil den automatisk be om en legetime.
Vit når barna dine kommer hjem
Så som dere skjønner – det er mye i hverdagen som kommer til å forandre seg.
Fredrik Melin kan fortelle at flere som han, spesielt interesserte, har allerede flere slike produkter hjemme. Når barna hans kommer hjem, som han også får beskjed om via en nøkkelbrikke plassert i barnets ryggsekk, kan han stille opp innetemperaturen eller sette på deres favorittmusikk. Alt dette uten å være hjemme.
– Produktene vil forenkle din hverdag, og målgrupper er alle. Alle kommer til å finne noe som vil forbedre deres liv, forteller Melin.
Styr livet med en app
Et av problemene under utviklingen av Tingenes internett har vært å samle alle produkter under en applikasjon, en «fjernkontroll». Tidligere har Philips, Samsung og flere andre produsenter hatt deres egne apper, men nå har Getway kommet.
Getway samler dine produkter under en applikasjon. Du kobler Getway til din bredbåndsruter og via har kan den kommunisere med alle dine apparater. Ennå er dette bare starten og det er spådd enklere løsninger i fremtiden.
Utviklingen kan virke både skremmende og spennende for mange. All informasjon vil bli lagret i skybaserte lagringplasser på nett som tar vare på alt du foretar deg, og det gjør mange skeptiske.
Pass på eget personvern
Teknologidirektør i Cisco Norge, en av verdens ledende nettleverandør, Nils-Ove Gamlem er både henrykt og skeptisk.
– Jeg er helt for denne utviklingen, så lenge aktørene tar nettsikkerheten på alvor, forteller Gamlem.
Men det er flere måter å øke sikkerheten selv. Cisco, blant flere andre lignende firmaer, forbedrer din nettsikkerthet ved å bygge en brannmur i din trådløse bredbåndsruter. Der kan du stille inn hvem som får koble seg på nettet, hvilke nettsider som kan åpnes og sette brannmur på alt som kommer inn og ut av huset via din wifi.
Gode råd
Gamlem har allerede selv tatt i bruk flere applikasjonsprodukter, som blant hans husalarm.
– Jeg føler meg trygg på at den informasjonen jeg gir fra meg er trygg. Min regel er at den informasjonen jeg kunne fortalt til fremmede kan jeg også dele via apper, sier han.
Hans råd er å alltid vurdere applikasjonene og lese nøye gjennom informasjonen du blir bedt om å godkjenne før bruk. Spør deg selv hvorfor skal de ha tilgang til denne informasjonen, er det relevant for denne appen? Han største bekymring er at folk så lett gir opp sine GPS-koordinater, selv til apper hvor det ikke er relevant.