Stadig flere nordmenn oppdager klebersteinsovnenes fortrinn. Den er gjerrig på ved, varmer lenge, og attpå til er den sobre, grå fargen i klebersteinen midt i blinken for høstens fargetrender.
Dette er kleberstein
Kleberstein er en myk bergart som finnes over det meste av landet. Steinen har hatt en rekke bruksområder, nettopp fordi den er så myk og lett å forme. Flere av kirkene våre, som f.eks. Nidarosdomen, har kleberstein som byggemateriale.
I dag er steinen mest brukt til ovner og peiser. Årsaken til det er steinens unike varmelagringsevne. Selv etter at ilden er slukket, vil klebersteinsovnen fortsette å avgi varme i fem til tolv timer. Det betyr at det er mulig å fyre i ovnen to ganger daglig og likevel ha en god temperatur i hjemmet eller på hytta hele dagen gjennom.
Ulike typer klebersteinsovner
Granit Kleber har i en årrekke levert ovner av massiv kleberstein. De produserer ovnene og peisene på Otta i Gudbransdalen av kleberstein hentet fra bruddet i Handöl i Sverige. Disse kan du sette sammen nærmest som Lego-klosser. Husk bare å sjekke at gulvet tåler vekten av en massiv klebersteinovn først.
Det er også mulig å få glede av klebersteinens varmemagasinerende egenskap uten å gå for en massiv klebersteinsovn. Dovre har omramming i kleberstein som tilvalg på enkelte peisovner. I høst lanserer de ytterligere to modeller – Cinderella Box og Leon Box– begge med kleberstein for de som ønsker det.
Også Nibe fører en rekke klebersteinsprodukter. Dette er miljømerket klebersteinspeiser fra Contura og Handöl. Som peisovnene fra Dovre har også disse en ramme av metall som kles med varmelagrende kleberstein. Enkelte av modellene har også et ekstra varmemagasin av olivinstein skjult under klebersteinen.
Du kan lese mer om klebersteinsovner i artikkelen Hold på varmen med kleberstein.