Klebersteinsovner er ikke av de mest vanlige synene i norske hjem, men de burde kanskje bli det. De har nemlig en fantastisk evne til å holde på varmen.
– Kleberstein har en veldig høy varmemagasinerende evne. Den er omtrent like tung som granitt, men samtidig er den porøs, slik at det er mye luft mellom steinmolekylene. Dermed holder den godt på varmen. Varmer du kleberstein og granitt til 1000 grader, vil granitten bli kald fire ganger raskere enn klebersteinen, forteller daglig leder i Granit-Kleber, Einar Gjertsen.
Flere timers ettervarme
Og klebersteinsovnene tåler absolutt en sammenligning med mer tradisjonelle materialvalg for ovner.
– En vanlig stålovn vil nok bli kald en time eller to etter at veden har brent ut, mens våre ovner holder på varmen fra fem-seks timer for de minste modellene til opptil seksten timer for de store, sier Gjersten.
Dette har selvsagt betydning for vedforbruket. Med en klebersteinsovn kan du fyre til steinene blir varme, og deretter nyte godt av varmen lenge etter at veden har brent ut. Du sparer ved, og dermed gjerne penger, uten at det går ut over komforten.
– Vi har ikke gjort noen undersøkelse på dette selv, men fra våre kunder som er vant til å fyre rundt for å holde boligen varm, har vi hørt at de bruker mellom tjue og førti prosent mindre ved med en klebersteinsovn sammenlignet med stålovn, forteller Gjertsen.
Som Lego
På grunn av vekten, bør du kontrollere gulvet om du velger deg en av de aller største modellene. De vanligste modellen, som veier opp til 400 kilo, vil sjelden kreve at det gjøres noe med fundamentet. Men om steinen er tung, er ovnene likevel enkle å bygge.
– Disse ovnene bygges nærmest som Lego, så de kan man raskt montere selv. Hvis man bare følger bruksanvisningen, er det som å sette sammen et skap fra IKEA. Unntaket er om du må lage hull til pipa. Det krever spesialutstyr eller en fagmann.
I følge Gjersten er ovnene så enkle å sette sammen, at det kan være fristende å ta dem med seg.
– Vi har faktisk hørt om kunder som har demontert klebersteinsovnen og tatt den med seg når de flyttet. Det går an, men vi ser jo helst at de lar den bli stående og heller kjøpe seg en ny til den nye boligen, sier Gjersten med en liten latter.