Slik fjerner du sot på ovnsglasset

Er du lei av nedsotede glassdører i vedovnen? Det finnes hjelp å få! 

Slik fjerner du sot på ovnsglasset

Synet av dansende flammer i peisen er grunnen til at mange velger en peisovn med innsyn. Men når ovnsglasset er dekket med sot kan det bli vanskelig å se det flammende bålet. Da kan du enkelt fjerne sot på ovnsglasset med disse enkle knepene.

Fyr riktig, unngå sot

Det viktigste er å fyre med tørr ved og sørge for god lufttilførsel i peisen. På denne måten vil temperaturen bli så høy at sotet på glasset brenner opp.

Tørr ved kjennetegnes lett på markante tørkesprekker, men er du usikker, finnes det en enkel måte å sjekke om veden er tørr nok.

Det enkleste å slå to vedkubber mot hverandre. Lager de en «syngende» lyd er det bra, en mer dempet lyd betyr at den ikke er tørr. 

Men uansett hvor «riktig» du fyrer, vil nok glasset bli sotete i løpet av en lang fyringssesong. Derfor er det viktig med fortløpende rengjøring gjennom fyringssesongen.

Slik fjerner du fastbrent sot med aske 

Det finnes mange måter å fjerne sotet på, men peisovnprodusenten Jøtul foreslår at du bruker noe du allerede har i ovnen: nemlig aske. 

Slik gjør du det:  

  • Fukt et krøllete avispapir og dypp det forsiktig i asken i vedovnen.
  • Gni så papiret mot glasset med askesiden vendt inn mot glasset. Gjenta eventuelt flere ganger for å få løsnet all sot.
  • Til slutt tørker du over med et rent papir for å fjerne de nå løse sotpartiklene.    

 

få en ren ovn - fjern sot

Så ren som dette bør en peis helst være (Foto: Varmefag)

 

Alternative måter å fjerne sot fra ovnsdøren

Vi har også spurt leserne våre om råd, her er et utvalg av forslagene fra kommentarfeltet: 

  • Bruk et barberblad eller stanleyknivblad. Legg det skrått og høvle bort sotet. 
  • Vask bort sotet med tørkepapir som er fuktet med vann og salmiakk. 
  • Fukt tørkepapir med vann og dypp det i natron. Gnikk over glasset til soten er borte. Tørk over med et tørkepapir med litt eddik på. 
  • Du kan fjerne sot fra glasset med ovnsrens på sprayflaske. Spray på og la ovnsrensen virke. Tørk av og vask glasset.
  • Fjern soten med tørkepapir som er fuktet med Coca Cola
  • Tørk enkelt av soten med babywipes eller facewipes. 

Spesialmidler – fjerne sot på ovnsglass

Det finnes flere leverandører som tilbyr gode midler for fjerning av sot. Alle disse er spesialmidler som blant annet kan brukes til fjerning av sot fra peisovndører. 

Midlene sprayes på peisovnglasset og løser opp sotlaget etter kort tid. Du kan deretter pusse glassene rene med en fuktet klut eller tørkepapir.

Et annet middel som er effektivt for å fjerne sotbelegg på peis- og ovnsglass er Liberon Møbelrenser. Det er utviklet for rengjøring av treverk, men har også en rekke andre bruksområder. Denne påføres med fin stålull, nr 0000. Etterpå tørker du av med en universalklut.

Vis forsiktihet ved bruk av kjemikalier 

Ved bruk av sterke kjemikalier må du utvise forsiktighet. Bruk solide gummihansker og vernebriller for å unngå å skade deg selv. 

Gulv og andre flater som kan skades eller få stygge merker av kjemikalier må dekkes til. Malefilt er et godt og trygt valg for å beskytte gulv og andre flater, men du kan også bruke vanlig avispapir.

Malefilten suger opp og hindrer at fukt trenger gjennom ettersom den har en underside av plast.  

Hvordan unngår du sot på ovns- og peisglasset? Del dine beste tips i kommentarfeltet under!

Kilde: ifi.no og Jøtul