Dette matavfallet kan forhindre brann

Sprengkulde og feil fyring forårsaker mange pipebranner rundt i landet. Men med denne ingrediensen kan du faktisk forhindre brann.

Streng kulde preger store deler av landet om dagen, noe som får folk til å fyre i peisen som aldri før. Men noen er overivrige eller fyrer feil, og dette fører til at brannvesenet den siste tiden har måtte rykke ut til en rekke pipebranner.

På onsdag meldte Brannvesenet om 13 pipebranner rundt om i Norge på Twitter, flesteparten i Agder, Hordaland og Østfold. I løpet av torsdag formiddag ble det meldt om sju nye, melder NRK.

Hovedregelen for å unngå pipebrann er å bruke fin, tørr ved, ha god ventilasjon, moderat mengde ved og en noenlunde ren pipe.

Se også: Fyr riktig, unngå pipebrann! 

Naturlig brannvern

I tillegg finnes det et tips som er tilgjengelig for de fleste, og som har god effekt mot sotdannelse, og som dermed kan forebygge pipebrann.

Potetskrell inneholder nemlig sink, som bidrar til å løse opp opp sot i pipa som ellers kan skape pipebrann. Bare husk at potetskallet skal være rått, og du må derfor ha høy temperatur i ovnen for at skallet skal ta skikkelig fyr, forteller Eivind Ask i Flora brannvesen til NRK.

Ta forholdsregler før du sprengfyrer (Foto: Getty Images)

Forøvrig kan man kjøpe en fuktmåler som måler fuktigheten i veden. Fuktighet i ved skal ikke være over 20 prosent.