Nå er det forbudt å fyre med dette

Å varme opp boligen med vanlig fyringsolje eller parafin er fra 1.januar 2020 forbudt. Det betyr at de som fremdeles har en oljefyr eller parafinkamin som bruker fossilt brensel, snarest må finne en annen løsning.

Oljefyring har hatt en jevn nedgang siden toppen på tidlig 1970 tallet i Norge og allerede i 2012 varslet Stortinget at fossil oljefyring ville bli forbudt. Datoen ble satt og fra 1.januar 2020 er det ikke lengre tillat å varme opp boligen med vanlig fyringsolje eller parafin. 

Enorm støtte til å bytte

Siden 2013 har Enova gitt økonomisk støtte til de som har byttet ut oljefyrningen med utvalgte oppvarmingsalternativ som væske-vann eller luft-vann-varmepumpe, men også til noen som har valgt bioløsninger.

Nesten 9700 boligeiere har fått støtte til å kvitte seg med oljefyren og over 6600 har fått støtte til å bytte ut parafinkaminen. Omtrent halvparten av utfasingene har skjedd de to siste årene. 

I tillegg til de nesten 10 000 som har fått støtte til å fase ut oljefyren, er det omtrent like mange som bare har fått støtte til ny varmesentral.

Det antas også at en betydelig andel av disse er tidligere oljefyreiere. For å få støtte til oljeutfasing har det nemlig vært et krav at man fjerner eller sikrer oljetanken. 

-Vi både håper og tror at de fleste har kommet i mål i god tid før forbudet, og går det nye året i møte med en god og fornybar varmeløsning. Utfasingen gikk ganske tregt en stund, men de siste par årene har utbyttingen virkelig skutt fart, sier markedssjef Gunnel Fottland i Enova

Har du enda ikke byttet oljefyren din? Da bør du beholde anlegget. 

Behold anlegget

Markedssjefen avslutter med et godt tips til de som ikke rakk å bytte ut oljefyren før klokken slo midnatt nyttårsaften.

– Behold det vannbårne anlegget. Da har du det beste utgangspunktet for å velge en energieffektiv og god varmeløsning. Du har også fleksibilitet til å bytte løsning når energiprisene endrer seg. Og husk at selv om du er for sent ute til å få støtte for å fjerne fyr og tank, kan du få støtte til utvalgte varmeløsninger også i 2020.

Du som huseier er ansvarlig for gamle oljetanker i hagen, så bruk et godkjent firma for å få gravd opp den gamle oljetanken, og få den vekk.

Fakta om forbudet

  • Fra 1.1.2020 er det forbudt å fyre med mineralolje (fossil fyringsolje og parafin) til oppvarming av bygninger i Norge.
  • Hensikten er å redusere klimagassutslipp.
  • Kommunen er myndighet for å sikre at forbudet overholdes, blant annet gjennom å føre tilsyn med at byggeiere ikke fyrer med olje ulovlig.