Oljefyring har hatt en jevn nedgang siden toppen på tidlig 1970 tallet i Norge og allerede i 2012 varslet Stortinget at fossil oljefyring ville bli forbudt. Datoen ble satt og fra 1.januar 2020 er det ikke lengre tillat å varme opp boligen med vanlig fyringsolje eller parafin.
Enorm støtte til å bytte
Siden 2013 har Enova gitt økonomisk støtte til de som har byttet ut oljefyrningen med utvalgte oppvarmingsalternativ som væske-vann eller luft-vann-varmepumpe, men også til noen som har valgt bioløsninger.
Nesten 9700 boligeiere har fått støtte til å kvitte seg med oljefyren og over 6600 har fått støtte til å bytte ut parafinkaminen. Omtrent halvparten av utfasingene har skjedd de to siste årene.
I tillegg til de nesten 10 000 som har fått støtte til å fase ut oljefyren, er det omtrent like mange som bare har fått støtte til ny varmesentral.
Det antas også at en betydelig andel av disse er tidligere oljefyreiere. For å få støtte til oljeutfasing har det nemlig vært et krav at man fjerner eller sikrer oljetanken.
-Vi både håper og tror at de fleste har kommet i mål i god tid før forbudet, og går det nye året i møte med en god og fornybar varmeløsning. Utfasingen gikk ganske tregt en stund, men de siste par årene har utbyttingen virkelig skutt fart, sier markedssjef Gunnel Fottland i Enova.
Behold anlegget
Markedssjefen avslutter med et godt tips til de som ikke rakk å bytte ut oljefyren før klokken slo midnatt nyttårsaften.
– Behold det vannbårne anlegget. Da har du det beste utgangspunktet for å velge en energieffektiv og god varmeløsning. Du har også fleksibilitet til å bytte løsning når energiprisene endrer seg. Og husk at selv om du er for sent ute til å få støtte for å fjerne fyr og tank, kan du få støtte til utvalgte varmeløsninger også i 2020.
Du som huseier er ansvarlig for gamle oljetanker i hagen, så bruk et godkjent firma for å få gravd opp den gamle oljetanken, og få den vekk.
Fakta om forbudet
- Fra 1.1.2020 er det forbudt å fyre med mineralolje (fossil fyringsolje og parafin) til oppvarming av bygninger i Norge.
- Hensikten er å redusere klimagassutslipp.
- Kommunen er myndighet for å sikre at forbudet overholdes, blant annet gjennom å føre tilsyn med at byggeiere ikke fyrer med olje ulovlig.