Så enkelt etterisolerer du dører og vinduer selv

Trekk fra vinduer og dører er ubehagelig og gir redusert komfort. Men du kan etterisolere dører og vinduer selv.

Bor du i en bolig hvor du vet det trekker langs dører og vinduer, kan det lønne seg å ta tak i problemet før kulda setter inn.

Luftlekkasjer kan i noen tilfeller forårsake kondens med påfølgende skader. Dessuten har du vel ikke lyst til å fyre for kråka?

Video: Slik isolerer du med dyttelister

Slik etterisolerer du vinduer og dører

Produktsjef for byggavdelingen i Glava, Henrik Norland, sier du enkelt kan ta jobben med etterisolering av vinduer og dører selv, så lenge du er nøyaktig.

– Det er ikke dyrt eller vanskelig, alt du trenger kan fås hos en byggevareforhandler, sier han og anbefaler å bruke dyttestrimmel av glassull rundt dører og vinduer. 

– En dyttestrimmel er tynn og fleksibel, den følger byggets bevegelser uten at det blir utettheter, og den bevarer sin gode isolasjonsevne i hele byggets levetid.

Det første du må gjøre er imidlertid å fjerne listene rundt dører og vinduer, og deretter eventuell gammel isolering.

Det er viktig å dytte strimlene godt inn i alle hulrom, også mellom karmen og foringen. 

Ulike metoder for å isolere rundt vindu og dører

– Før i tiden ble det brukt ymse til å isolere og tette med, ofte impregnert sekkestrie. Når dette er fjernet, får du god oversikt over hulrommet, og isoleringen kan begynne. Vær nøye og sørg for at dyttestrimmelen tetter godt mot justeringskiler, klosser eller lignende.

– Bruk en dyttespak eller trekile til å dytte med. Det er viktig å dytte i flere runder rundt døra eller vinduet, helt til karmens dybde er fylt. Husk også å dytte rundt foringen hvis det er slike. Foringen monteres på karmen for å fylle ut avstanden fra karmen til veggens innside. Denne må også sees på som en del av veggen og skal derfor isoleres, forklarer Norland.

Er dør og vinduer isolert godt, kan du spare mye strøm.

Vindtetting

I tillegg er det ifølge Norland viktig med vindtetting, da det er stillestående luft som isolerer. Trekker det tvers gjennom isolasjonen er den lite verdt.

– Vindtetting kan gjøres på flere måter, avhengig av om dette gjøres fra utsiden eller innsiden, eller begge deler. Fra utsiden kan det benyttes remser av vindsperreduk, egnet tape eller elastisk fugemasse i kombinasjon med bunnfyllingslist. Fra innsiden benyttes egnet tape, eller elastisk fugemasse i kombinasjon med en bunnfyllingslist.

Finn syndebukken

Mange boliger har gamle vinduer og dører, men de trenger ikke nødvendigvis å byttes ut selv om det trekker.

– Gamle koblede vinduer er bedre enn mange tror. Det er derfor viktig å skille mellom om trekken oppstår i selve døra eller vinduet, eller om det trekker grunnet mangelfull isolasjon og vintetting mellom karm og vegg. Trekker det mellom karm og vegg, så må man etterisolere og vindtette. Hvis trekken oppstår mellom ramme og karm, så fungerer tetningslister godt, tipser Norland.

Er imidlertid vinduene satt inn feil, eller deler av treverket har vridd seg slik at tetningslister gir liten effekt, bør du vurdere utskifting eller reparasjon.

Ta trekktesten

Er du usikker på hvor trekken oppstår, kan du foreta din egen lille test.

Tenn et lys eller en lighter og hold flammen opp ved siden av døra eller vinduet. Der lyset blafrer, er det utett.

Dette må imidlertid gjøres på en dag det blåser ute. Du kan også bruke hånden for å kjenne etter.

Vær oppmerksom på at kaldras fra vinduer kan oppleves som trekk, uten at det er det.