Lydisolering – enkelt og effektivt

Er du plaget med sjenerende støy fra naboen eller ønsker deg et hjemmekinoanlegg? Da kan lydisolering være løsningen. 

Tenk så fint det hadde vært: å kunne sette på en god actionfilm i tv-stua uten å måtte tenke på at man forstyrrer resten av huset.Eller at de to barna, som har soverom vegg i vegg, kan sove natten igjennom uten å vekke hverandre.

Et godt lydisolert hjem er med på å øke bokomforten, og kan være nøkkelen til en enklere og mer harmonisk hverdag.

Gjør det selv

Har du lyst, har du lov. Å lydisolere et rom er ikke søknadspliktig og ifølge byggteknisk rådgiver i Glava, Martine Kartnes, kan du fint gjøre jobben på egen hånd.

– Å lydisolere et rom er i utgangspunktet en enkel jobb, man kommer normalt ikke i konflikt med eksisterende bærende bygningsdeler. Alt ligger til rette for at man fint kan gjøre dette selv, om man ønsker det.

Det meste kan lydisoleres, med noen få unntak. Og det første man bør gjøre, er å tenke på hva man har lyst til å dempe.

– Det er dessverre ikke alt man får gjort noe med. Er du for eksempel plaget med støy fra naboen under deg, hjelper det svært lite å legge på trinnlydplater hos deg selv. Er du derimot plaget med støy fra naboen over eller ved siden av deg, er det masse å hente på å gjøre en isoleringsjobb, forklarer Kartnes, og legger til at det i utgangspunktet ikke er en stor prosess å etterisolere et rom.

– Huset eller rommet blir en byggeplass mens arbeidene pågår, men som regel er jobben gjort på kort tid – avhengig av hvor store arealer det er snakk om. Man bygger en ny konstruksjon utenpå eller under den som allerede er der.

Vær nøye

Skal du gjøre jobben selv, er det viktig å være nøye og følge alle beskrivelser.

Alle skjøter og overganger må være korrekt utført, hvis ikke kan jobben være forgjeves.

– En lydkonstruksjon er ikke bedre enn det svakeste punktet. Det vil si at for eksempel spotter i en lydhimling vil nærmest gjøre jobben bortkastet. Det er i tillegg viktig at isolasjonen ikke presses sammen, da det vil kunne redusere effekten, tipser Kartnes.

For utførlige beskrivelser av hvordan jobben gjørese, se www.glava.no

Støy ovenfra dempes effektiv med en isolerende takhimling.

Stenderne skal ha 10 mm avstand til den gamle veggen.

Glava med gipsplater utenpå danner en isolerende lydvegg.