Isoler toppetasjen

Er du først i gang med å reparere tak og legge nytt tekke, er kanskje tiden inne til å gjøre noe med isolasjonen på loftet. Det kan bety tusenvis av kroner i besparelse.

Du kan spare penger på å etterisolere huset ditt.
Du kan spare penger på å etterisolere huset ditt.

– Den enkleste, billigste og mest effektive måten å senke fyringsutgiftene på, er å isolere loftet. Taket er husets største ubrutte flate, og den varme luften presses oppover. Er loftet isolert på en tilfredsstillende måte, beholdes den varme luften i boligen. Skal det iverksettes isolering, setter jeg loft som nummer en og vegg som nummer to, sier Per Stræde i Glava AS.

Sparebøsse
Etterisolering av loftet er en effektiv måte å spare penger på, og investeringen sparer du raskt inn via lavere strømregninger. Tar vi utgangspunkt i en gjennomsnittlig norsk enebolig, ligger kostnaden for en tilleggsisolering av loftet på rundt 6000–7000 kroner.

Dette vil gi en årlig reduksjon av strømforbruket på i underkant av 3000 kilowattimer. Med en strømpris på 60 øre per kilowattime betyr det en årlig besparelse på 1800 kroner. Dermed er isoleringen nedbetalt i løpet av tre til fire år. Etter det er det ren nettobesparelse. Har du i tillegg et hus som er uisolert, vil besparelsene bli enda større.

Gjør det selv
I dag sette myndighetene krav til 300 millimeter isolasjon i tak. Det betyr at selv hus som ble bygd så sent som på 80-tallet, har behov for 15 centimeter ekstra isolasjon på toppen for å fylle kravene.

Jobben kan du gjøre selv. Det tar bare noen få timer. Isolasjonen legges gjerne i to lag, hvor det første laget fyller opp selve bjelkelaget og neste lag legges på tvers av bjelkene.

Ofte er bjelkeavstanden større eller mindre enn vanlig isolasjonsbredde. Da må isolasjonen skjæres til. Beregn 10–20 mm overmål. Skal du ha gulv helt eller delvis eller en gangbro bort til pipen, fores opp til en høyde som tilsvarer isolasjonstykkelse.

Har du et hus med w-takstoler, er det god plass til tilleggsisolering. Men de mange skråstavene i denne konstruksjonen gjør at det er enklest å rulle ut isolasjonen i takstolenes lengderetning. Dersom det ikke lar seg gjøre å komme til med isolasjon på rull eller i plater, kan isolasjonen blåses inn. Det finnes en rekke firmaer rundt om i landet som har spesialisert seg på dette.

Verdt å vite:
  • Unngå å tråkke i isolasjonen. Legg ut gangbord mens du arbeider.
  • Sørg for at det borblir god lufting ute ved raftet.
  • Det bør legges en vindavdekking i en meters bredde ute ved raftet ettersom lufthastigheten på det kalde loftet her er størst.
  • Fra vindsperre og opp til undertaket må det ævre minst 50 mm avstand.
  • Til å skjære isolasjonen, benytt en storbladet kniv. Egne isolasjonkniver kjøpes i byggevareforetninger.