Enkelt med blåseisolering

Blåseisolering er en isoleringsteknikk som mange fortsatt ikke har blitt oppmerksomme på. Den er et interessant alternativ for dem som gruer seg til den ofte så utfordrende og tidkrevende etterisoleringen av egen privatbolig. 

Byggmester Torben Bergum hos Isomax Energi avd. Nord-Trøndelag er en av byggmestrene som jobber med blåseisolering, ett hurtig voksende alternativ til tradisjonell isolering med plater og ruller.

Han forteller om en jobb han gjorde der man skulle rehabilitere en gammel bolig.

Takflaten var på 47 m2, inklusive skrå himling. Rett himling utgjorde ca. 20 m2 og skrå himling 27 m2. Den skrå himlingen ble isolert med 150 mm, og den rette himlingen med ca. 400 mm.

Taket utvendig var belagt med diffusjons åpen papp, og dampsperre på innsiden.  

Loftsluken kunne skapt problemer. Foto: Daniel Skomsvold

– Ved isolering med plate/rull i dette prosjektet ville man ha brukt minst to timer for å få fraktet isolasjonen opp på loftet. Fire timer ville ha gått med til å dytte isolasjon ned i mellom åsene i den skrå himlingen, og det ville gått ytterligere to timer for å legge isolasjon på den flate himlingen, forteller Bergum.

Enkelt med blåseisolering

Et problem i dette prosjektet var også at loftsluken var så liten at det hadde blitt problemer med å få opp isolasjonen før jobben kunne begynne.

– Men slike problemer hadde vi ikke da vi brukte blåseisolering. Det tok 1,5 time fra vi kom til vi dro igjen med blåsebilen. Nå er det et helt isolasjonsdekke på loftet – uten skjøter.Alle «krinkler og kroker» er fylt med isolasjon, fortsetter Bergum og understreker at det var rent og pent også da de dro.

Her er det trangt å jobbe for byggmester Torben Bergum, men med blåseull fra Knauf er det bare å dra slangen opp gjennom luken – og sette i gang. Foto: Daniel Skomsvold

Det blir ingen stor ryddejobb i etterkant når du bruker blåseisolering.

Bergum setter avslutningsvis opp et lite regnestykke for å vise hvorfor også han har valgt å gå fullt over til bruk av blåseisolering.

Han sammenligner tid og kostnad på jobben, gjort enten med plateisolering eller blåseisolering.

Han baserer sitt regnestykke på det allerede nevnte huset: