Denne typen isolasjon kan være en brannbombe

Brannvesenet advarer nå mot å bruke visse typer isolasjonsplater av plast. Om de først tar fyr, kan det være en brannbombe og få fatale konsekvenser. 

Det finnes mange ulike varianter av isolasjonsplater på markedet. Felles for flere av de ulike typene, er at de er laget med oljeprodukter.

Det er både brannmenn og eksperter flere steder i Norge svært skeptiske til, skriver TV2.

Isolasjonsplater av plast er en av verstingene. Dersom det begynner å brenne i denne typen isolasjon, kan det nemlig få store konsekvenser.

LES OGSÅ: Slik unngår du pipebrann

Svært brennbart materiale

Ettersom isolasjonsplatene av plast er laget med oljeprodukter, har brannvesenet sammenlignet det med bensin i fast form. På grunn av dette kan brannen utvikle seg veldig raskt, om isolasjonsplatene først tar fyr. 

Nestleder nestleder i Bergen Brannvesen Fagforening, Tommy Kristoffersen, forteller til TV2 at materialet brenner svært bra og under de rette forholdene kan det være en brannbombe.

En slik brann kan nemlig spre seg bredt bare i løpet av noen få minutter.

Dersom brannvesenet kommer til et bygg med plastisolasjen hvor det brenner, kan det gå så fort at det kan avgjøre om de rekker å redde ut folk eller ikke.

Det kan også være en fare for brannvesenet å entre stedet hvor en slik brann har oppstått, da røyken som blir dannet også er giftig. 

LES OGSÅ: 12 enkle tips for et varmere hus

Må monteres riktig

Plastisolasjon er riktig nok vanligst å bruke i næringsbygg og større bygninger, og brukes i relativt begrenset grad i boliger. 

Likevel er det flere som bruker denne typen isolasjon på blant annet vinduer og bad. Da er det viktig at du kapsler isolasjonen godt nok. 

– Om brann kommer inn til selve isolasjonen er det svært brennbart. Alle gjennomføringer og glipper som gjør at isolasjonen ikke er kapslet inn nok er potensielt svært farlig ved en eventuell brann, sier leder ved Bergen Brannvesen Fagforening, Lasse Westby til Viivilla.no

Han anbefaler alle som bruker denne typen isolasjon å følge produsentenes monteringsanvisninger grundig, slik at man er sikker på å gjøre det riktig.

Dersom isolasjonen er tildekket med ikke brennbart materiale, vil det minske risikoen for brann. Det er ofte ved feilmontering at de fleste branner kan oppstå i isolasjonen.

Westbye anbefaler likvel å bruke en annen type isolasjon, da det er en rekke andre alternativer som er mindre eller ikke brannfarlige på markedet. 

Skal du isolere selv? Slik tar du knekken på trekken.