Med høye strømpriser frykter mange at vinteren vil bli enda verre når kulda setter inn. Og på nettet florerer det med tips for å spare – både hva du kan gjøre for å senke strømprisen men også råd til hva du ikke skal gjøre.
Feilaktig strømsparing kan få alvorlig konsekvenser
Noen velger kanskje å skru ned temperaturen hjemme eller på hytta, men man skal passe på hvor mye man skrur temperaturen ned, spesielt i rom med vannrør.
– Feilaktig strømsparing kan få alvorlige konsekvenser. Kulde i rom der det går vannrør fulle av vann er en ulykke som venter på å skje, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If, i en pressemelding.
Han forteller at i boligen er det viktigste rådet for å unngå frost i rørene å ha på en viss varme i alle rom hvor det er vannrør. På hytta er det spesielt viktig å stenge vanninntaket ved å skru igjen hovedstoppekranen når du ikke er der, sier han.
Sist vinter var det over 2200 vannskader i boliger og hytter på grunn av frost. Kulda gjorde ødeleggelser for over 156 millioner kroner, viser tall fra bransjeorganisasjonen Finans Norge.
– Forebygging og begrensning av skader er noe du er pliktig å bidra til selv. I vinter er det spesielt viktig å gjøre de riktige tingene når strømmen er så dyr. En alvorlig vannskade på hytta vil gjøre den ubrukbar i lang tid. Oversvømmes kjelleren av vann hjemme, vil boarealet ditt bli begrenset i ukesvis mens tørking og utbedring blir gjort av håndverkere som jobber for forsikringsselskapet, sier han.

Plikt til å spare på vannet
– Å sørge for å stenge vannet inn til hytta når du er borte er så viktig at forsikringsselskapene har et eget punkt om dette i sine sikkerhetsforskrifter. Disse er en del av forsikringsavtalen din, sier Clementz.
Skal du være borte fra boligen din lenge, må du også stenge vanninntaket der, i tråd med sikkerhetsforskriftene.
Hvis en skade skyldes grov uaktsomhet, kan du risikere å sitte igjen med en del av regningen selv.