IKKE gjør denne feilen når du skal spare på strømmen

Feil strømsparing kan gi alvorlige konsekvenser på både hus og hytte.

sparetips

Med høye strømpriser frykter mange at vinteren vil bli enda verre når kulda setter inn. Og på nettet florerer det med tips for å spare – både hva du kan gjøre for å senke strømprisen men også råd til hva du ikke skal gjøre

Feilaktig strømsparing kan få alvorlig konsekvenser

Noen velger kanskje å skru ned temperaturen hjemme eller på hytta, men man skal passe på hvor mye man skrur temperaturen ned, spesielt i rom med vannrør. 

– Feilaktig strømsparing kan få alvorlige konsekvenser. Kulde i rom der det går vannrør fulle av vann er en ulykke som venter på å skje, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If, i en pressemelding.

Han forteller at i boligen er det viktigste rådet for å unngå frost i rørene å ha på en viss varme i alle rom hvor det er vannrør. På hytta er det spesielt viktig å stenge vanninntaket ved å skru igjen hovedstoppekranen når du ikke er der, sier han.

Sist vinter var det over 2200 vannskader i boliger og hytter på grunn av frost. Kulda gjorde ødeleggelser for over 156 millioner kroner, viser tall fra bransjeorganisasjonen Finans Norge.

– Forebygging og begrensning av skader er noe du er pliktig å bidra til selv. I vinter er det spesielt viktig å gjøre de riktige tingene når strømmen er så dyr. En alvorlig vannskade på hytta vil gjøre den ubrukbar i lang tid. Oversvømmes kjelleren av vann hjemme, vil boarealet ditt bli begrenset i ukesvis mens tørking og utbedring blir gjort av håndverkere som jobber for forsikringsselskapet, sier han.

vannskade på bad
Slik kan det se ut etter at frosten har ødelagt rør på et hyttebad. Foto: IF.

Plikt til å spare på vannet

–  Å sørge for å stenge vannet inn til hytta når du er borte er så viktig at forsikringsselskapene har et eget punkt om dette i sine sikkerhetsforskrifter. Disse er en del av forsikringsavtalen din, sier Clementz.

Skal du være borte fra boligen din lenge, må du også stenge vanninntaket der, i tråd med sikkerhetsforskriftene.

Hvis en skade skyldes grov uaktsomhet, kan du risikere å sitte igjen med en del av regningen selv.