Pass på! Her er de 5 verste strømtyvene i hjemmet!

Bekymret for strømregning nå som strømprisen skyter i været? Her er dingsene du bør holde øye med hvis du vil unngå strøm-prissjokk! De verste strømtyvene er de du minst forventer!

spar strøm

1. Oppvarming

Oppvarming er klart det som koster mest. Hele 60-65% av det totale strømforbruket i en norsk bolig brukes til oppvarming. Å senke varmen kan derfor hjelpe deg med å spare strøm!

Senker du temperaturen med kun én grad, kan du redusere oppvarmingskostnadene med cirka fem prosent. I rom du ikke bruker så mye kan du senke varmen desto mer. Pass også på at møblene ikke blokkerer ovnen slik at varmen kan sirkulerer bedre i rommet.

panelovner
Du kan spare penger ved bare å skru den temperaturen med én grad. Foto: Getty Images

2. Varmt vann

Å ta en lang dusj eller et varmt bad tar mye energi. Varmtvannsberederen utgjør ca. 15% av det totale strømforbruket. Det kan derfor være lønnsomt å korte ned tiden du bruker i dusjen, eller revurdere hvor ofte du hopper i badekaret. Prøv også å fylle vaskemaskinen når du vasker, og vask på lavere temperatur om mulig, det er også mer skånsomt for klærne.

varm dusj
Varmtvann er nummer to på listen av det som tar mest strøm. Foto: Getty Images.

3. Belysning 

På tredjeplass over det som tar mest strøm i Norge ligger belysning. Hele 11% eller mer av strømforbruket går til belysning, særlig hvis man har mange små lamper som står på rundt i huset.

Slukk derfor unødvendige lamper, og slukk lyset i de rommene du ikke oppholder deg i. Lar du julelysene stå på om natta? Det kan også være direkte farlig! Les hvorfor her.

spare strøm
Slå av lamper du ikke bruker. Foto: Getty Images

4. Forbrukerelektronikk i standby-modus

Elektrisk utstyr som kontinuerlig bruker strøm som kjøleskap, komfyr og lignende er strømslukere, men det er vanskelig å gjøre noe med akkurat disse.

Derimot trekker annen hjemmeelektronikk som er i standby-modus som TV, datamaskin, ladere til mobiler og andre dingser strøm så lenge de står i stikkontaktene. Derfor er det lurt å skaffe et strømuttak med bryter eller en skjøteledning som kan du kan slå av når dingsene ikke er i bruk.

slå av elektronikk
Koble ut elektronikk når du ikke bruker det. Foto: Getty Images

5. Gulvvarme

Joda, det er koselig og fint med gulvvarme, men det bruker mye strøm. Så bruk den med måte, og slå den av når du ikke er hjemme. Velg heller tøfler hvis det er kaldt!

gulvarme strømforbruk
Slå ned gulvvarmen eller slå den helt av når du ikke er hjemme. Foto: Getty Images

Slik kan du spare strøm: 

  • Skru ned temperaturen inne. Én grad mindre kan redusere forbruket med fem prosent. 
  • Ikke bruk mer varmtvann enn nødvendig. Ta for eksempel kortere dusjer. 
  • Slukk små lamper som ikke er nødvendige å ha tent. 
  • Koble ut standby elektronikk som ladere, eller skaff et strømuttak med bryter. 
  • Skru ned eller av gulvvarmen hjemme. 

Bli klokere på flere strømtyver HER!

Tips: Bytt ut gamle maskiner og lyspærer!

Det er stor forskjell i strømforbruket mellom et moderne kjøleskap, fryser og vaskemaskin, enn et som har vart i noen tiår. Hvis du ikke har mulighet til å erstatte dem akkurat nå, er det en lønnsom investering å gjøre på sikt for å redusere strømkostnadene. Bytt også ut de gamle lyspærer med LED-pærer, det sparer du mye!