8 gode råd for å spare strøm på hytta i vinter

Vi bruker hytter og feriehus mer enn noengang før, og strømforbruket kan være relativt høyt i de kalde vintermånedene som er på vei. Nå som strømprisene skyter til værs kan det være mange som bekymrer seg for store strømutgifter. Hvordan kan man holde utgiftene lavest mulig?

hytte på vinteren i solnedgangen

Mange nordmenn eier eller leier hytter og fritidshus, hvor tre av fire hytter er tilknyttet strømnettet her i landet. Hytta er for mange blitt et andre hjem, og de fleste har fullt utstyrt kjøkken, oppvarming, belysning og oppgradert bad med både dusj og varmekabler. Samtidig kjører flere elbil, og lader denne opp under hytteturen – så hvordan kan man spare strøm?

Alle disse tingene fører selvfølgelig til høye utgifter, og mange lurer nå på hvordan man kan spare strøm – uten at rørene fryser og skader oppstår.

1. Tett vinduer og dører for trekk

Har man en eldre hytte, kan man ofte ha problemer med trekk fra vinduer og dører. Et rimelig og effektivt tiltak for å holde kulden ute kan være å montere tetninglister. Om du vil finne ut hvor det trekker mest, kan det gjøres enkelt ved å føre et stearinlys langs listene, så blafrer flammen der det trekker.

Les mer om montering av tetningslister her

2. Fyr med ved og lukk av rom

Oppvarming er noe av det som ofte står for størstedelen av strømforbruket på hytta. Dersom du kan fyre med ved på hytta bør du derfor velge dette, og heller skru ovner og varmekabler ned på et minimum.

Samtidig bør du huske å lukke dører til soverom og andre rom som tåler å være kalde, både når du er på hytta og når du forlater den.

vedfyring peis
Mange foretrekker å fyre med ved på hytta. Foto: Getty Images

3. Nye panelovner kan lønne seg

Mange hytter har eldre og dårlig regulerte panelovner, som både kan være unøyaktige og lite energisparende. Det kan derfor være en god ide å bytte dem ut innen vinteren kommer for fullt, da nye panelovner med termostat ikke avgir mer varmemengde enn nødvendig for å oppnå ønsket varme i rommet.

Om du ikke kan eller vil skifte ut alle, kan det være en ide å erstatte de som må stå på når hytta står tom.

4. Trekk ut støpselet til kjøleskapet

Ved å trekke ut støpselet til kjøleskapet/fryseren når du ikke er på hytta kan du også spare noe strøm. Dersom du bare skrur kjøleskapet av uten å dra ut støpselet kan du risikere at det slår seg på igjen ved et eventuelt strømbrudd hvor strømmen kommer tilbake.

Husk å tømme og vaske kjøleskapet og eventuelt avrime fryseren før du trekker ut støpselet. La gjerne dørene stå litt på gløtt.

5. Invester i en luftvarmepumpe

Mange har de siste årene gått til anskaffelse av en varmepumpe, ikke bare hjemme, men også på hytta – Og det med god grunn. En varmepumpe er en bærekraftig og energisparende løsning hvor du kan holde en jevn temperatur i rommet på 5-10 grader vinteren igjennom, i tillegg til at luften avfuktes som holder det tørt innendørs på tross av fuktig vær.

6. Vask klær hjemme

Ta med klesvasken hjem. Da det ofte kan være billigere å kjøre vaskemaskinen hjemme.

7. Installer smart-produkter

Ved å installere smart-produkter med timer, kan du enkelt stille inn timer på lys og varme, så du ikke fyrer for kråka. Samtidig kan holde større kontroll over eiendommen din, se om alt fungerer og holde oversikt over energibruk – uansett hvor du befinner deg.

smarthjem mobil
Stadig fler velger smartprodukter hjemme og på hytta. Foto: Getty Images

8. Oppretthold et sunt inneklima

Når de kalde månedene setter inn kan det være fristende å lukke alle lufteluker. Dette er dessverre ikke særlig godt for inneklimaet på hytta – For å unngå et inneklima der mugg og sopp har gode vilkårvillkår, bør det være åpent for noe lufting hele året gjennom. Les mer om et sunt inneklima her!

Les også; Pass opp for disse strømtyvene i hjemmet!