1. Trekk opp persiennene. La solen stråle inn og varme opp rommene på dagtid, året rundt.
3. Bruk vannkoker. En vannkoker bruker kun en tredjedel av energien sammenlignet med en komfyr, og hvis du skal koke for eksempel pasta er det både raskere og lurere å la vanne koke opp i vannkokeren istedenfor på komfyren.
4. Fyll opp fryseren. En halvtom fryser bruker mer strøm enn en full fryser siden matvarene kjøler ned hverandre, og i mangel på mat går det faktisk fint an å fylle opp fryseren med bøker.
5. Velg fryseboks. En fryseboks tar selvfølgelig opp mer gulvplass enn et fryseskap, men helt nye frysebokser er bedre ut ifra et miljøperspektiv da de holder på det meste av kulden ved åpning.
7. Støvsug kjøleskapet. Trekk frem kjøle- og/eller fryseskapet en gang iblant, og forsikre deg om at baksiden er helt fri for støv. Da blir det lettere for luften å sirkulere, noe som sparer deg for energi.
8. Nye servantbatterier. Hvis du skifter ut tre av husholdningens gamle servant- og dusjbatterier til nye, kan du minske energibruken som går med til varmtvann med opptil 40 %.
9. Luft effektivt. Luft med gjennomtrekk i 5–10 minutter slik at all luft blir byttet ut, men uten at møblene rekker å bli nedkjølte.
10. Lavenergilyspærer. Ja, det begynner å bli masete, men fakta er at lavenergilyspærer er fem ganger så effektive og holder ti ganger lenger enn en vanlig lyspære.
Det viktigste er å holde tett rundt vinduene, det er ofte der den største energilekkasjen er i et hus. Det mest effektive er å bruke dyttestrimmel, som er strimler av glassfiber, eller fugeskum. Merk at fugeskum ekspanderer under herding og krever stor overvåkenhet ved bruk.
Lær mer om etterisolering her:
Slik isolerer du med dyttestrimmel
Eldre hus som ble bygget før man begynte å bruke glassull i større utstrekning, har ofte hulrom litt her og der – og særlig på loftet. Den mest effektive måten å etterisolere er å fylle hulrommene med granulert glassull, som blir blåst inn med spesielle maskiner. Grunnen til at man vil fylle ut alle eventuelle hulrom er at det forhindrer konveksjon.
12. Trekk for gardinene. Hvis du trekker for gardinene nattetid, særlig om vinteren, sparer du energi siden varmetapet blir mindre.
13. Utnytt varmen. Hvis du vasker opp for hånd kan du med fordel la vannet bli i oppvaskkummen til det har blitt kaldt, og hvis du har brukt steikeovnen og er ferdig kan du la luken være åpen til varmen er utjevnet. Begge delene varmer opp rommet ”gratis” – under forutsetning at du ikke har små barn som kan komme i veien.
14. La sentrifugen gjøre jobben. Hvis du stiller inn sentrifugen på vaskemaskinen slik at den går flere runder, trenger du ikke å tørke klærne like lenge etterpå. En liter vann som forsvinner i sentrifugen istedenfor i tørketrommelen sparer deg ei krone – og det kan bli en liten formue for en barnefamilie, i løpet av et år.
16. Lokket på. Hvis du lar lokket ligge på kjelen bruker du 1/3 mindre energi.
17. Feilfri kjele. Minste lille ujevnhet i bunnen av en kjele øker energiforbruket markant.
18. La varmeovnen stå fritt. Det kan være fristende å sette møbler foran varmeovnen, men husk på at det vil blokkere varmespredningen i rommet.
20. Kaldere klesvask. Klær som ikke kjempeskitne blir like rene selv om du senker vasketemperaturen med 10 grader, i forhold til hva som er anbefalt.