Pass på! Dette er de verste strømtyvene

Du kan spare tusenvis av kroner ved å minske strømbruken i hjemmet ditt. Følg disse 12 enkle sparetipsene.

Spare strøm

1. Det kan lønne seg å senke temperaturen med én grad

Om du varmer opp huset med bare strøm, står dette for om lag halvparten av strømforbruket ditt. Hvis du senker innetemperaturen med én eller to grader, kan du spare opptil ti prosent på strømregningen. 

2. Luft kort og effektiv ut

Luft kort og effektivt for å unngå å slippe for mye varme ut av huset. Ikke la vinduet på soverommet stå på gløtt dagen lang, ha det heller på vidt gap i noen minutter før du skal legge deg for å få frisk luft inn i rommet. 

3. Skift ut tetningslistene

Har du gamle, trekkfulle vinduer, lønner det seg å montere nye tetningslister. Denne kostnaden sparer du inn i løpet av det første året. Se hvordan du bytter tetningslister her.

4. Velg alltid A-merke

Velg A-merkede hvitevarer når du skal kjøpe nytt kjøleskap, tørketrommel eller vaskemaskin. Skalaen går til A+++, som er det aller mest energieffektive, her er det mye strøm å spare!

5. Kjøp en sparedyse til dusjen

Omtrent tjue prosent av strømforbruket i en husholdning går til å varme opp vann. Installerer du sparedusj samt sparedyser på alle servanter, kan du tjene inn en del kroner på et år. Prøv også å dusje kortere. Det går an å for eksempel skru av vannet mens du såper deg inn! 

6. Velg LED-pærer

Om du bytter til sparepærer, eller enda bedre: LED-pærer, kan du spare inn en god bit på strømregningen gjennom året. De varer også lenger enn de gammeldagse pærene, slik at du slipper bryet med å skifte dem i tide og utide. 

7. Start kun vaske- og oppvaskmaskinen når de er fulle

Ikke sett i gang vaskemaskin og oppvaskmaskin med mindre de er fulle. Du bør også sørge for at fryseren er full, siden den da bruker mindre strøm. 

Les også hvorfor du ikke bør forlate huset med vaskemaskinen på her.

8. Trekk laderen ut av stikkontakten når den ikke er i bruk

Visste du at ladere forbruker strøm selv når de ikke er koblet til telefoner og annet utstyr? Trekk laderen helt ut av kontakten når den ikke er i bruk. Sørg også for å skru av laptop og tv i stedet for å la alt elektrisk utstyr stå i hvilemodus kontinuerlig. Benytter du deg av trådløse ladere bør du vurdere å bytte, de bruker nemlig opptil 50% mer strøm enn de gammeldagse!

9. Vurder etterisolering

Etterisolering er viktig om du bor i et gammelt hus. Hus bygd på 50-tallet har som regel liten eller ingen isolasjon, mens hus som er oppført på 60-, 70- og 80-tallet ofte har mindre isolasjon enn det som er kravet i moderne hus. 

10. Vurder en annen oppvarmingsmetode enn strøm

Vurder en annen oppvarmingsmåte enn strøm. Varmepumpe, pelletskamin og vedfyring er alle gode metoder for å få ned strømforbruket i huset. 

Ovn og peis er skapt for ved. Legger du andre ting på flammene, kan det få konsekvenser. Les her åtte ting du ikke skal brenne i vedovn eller peisen

11. Isoler varmtvannsrørene

Isoler varmtvannsrørene i kjelleren med neopren. Dette gjør varmetapet mindre. Om du skal bytte ut varmtvannstanken din, bør du velge en som er godt isolert. 

12. Senk temperaturen om natten

Tekniske løsninger som senker temperaturen i huset om natten, sparer deg for mye strømforbruk mens du sover godt og varmt under dundyna di. 

Kilder: Enova.no, smartepenger.no, stromvalget.no.