12 hete strømsparetips

Med «mytji lys og mytji varme» gjennom høsten, kan strømregningen bli høyere enn nødvendig. Her er noen enkle tips til hvordan du kan senke forbruket uten å bli kald på tærne.

1. Om du varmer opp huset med bare strøm, står dette for om lag halvparten av strømforbruket ditt. Hvis du senker innetemperaturen med én eller to grader, kan du spare opptil ti prosent på strømregningen. 

2. Luft kort og effektivt for å unngå å slippe for mye varme ut av huset. Ikke la vinduet på soverommet stå på gløtt dagen lang, ha det heller på vidt gap i noen minutter før du skal legge deg for å få frisk luft inn i rommet. 

3. Har du gamle, trekkfulle vinduer, lønner det seg å montere nye tettelister. Denne kostnaden sparer du inn i løpet av det første året. 

4. Velg A-merkede hvitevarer  når du skal kjøpe nytt kjøleskap, tørketrommel eller vaskemaskin. Skalaen går til A+++, som er det aller mest energieffektive. 

5. Omtrent tjue prosent av strømforbruket i en husholdning går til å varme opp vann. Installerer du sparedusj samt sparedyser på alle servanter, kan du tjene inn en del kroner på et år. Prøv også å dusje kortere. Det går an å for eksempel skru av vannet mens du såper deg inn! 

6. Om du bytter til sparepærer, eller enda bedre: LED-pærer, kan du spare inn en god bit på strømregningen gjennom året. De varer også lenger enn de gammeldagse pærene, slik at du slipper bryet med å skifte dem i tide og utide. 

7. Ikke sett i gang vaskemaskin og oppvaskmaskin med mindre de er fulle. Du bør også sørge for at fryseren er full, siden den da bruker mindre strøm. 

8. Visste du at ladere forbruker strøm selv når de ikke er koblet til telefoner og annet utstyr? Trekk laderen helt ut av kontakten når den ikke er i bruk. Sørg også for å skru av laptop og tv i stedet for å la alt elektrisk utstyr stå i hvilemodus kontinuerlig. 

9. Etterisolering er viktig om du bor i et gammelt hus. Hus bygd på 50-tallet har som regel liten eller ingen isolasjon, mens hus som er oppført på 60-, 70- og 80-tallet ofte har mindre isolasjon enn det som er kravet i moderne hus. 

10. Vurder en annen oppvarmingsmåte enn strøm. Varmepumpe, pelletskamin og vedfyring er alle gode metoder for å få ned strømforbruket i huset. 

11. Isoler varmtvannsrørene i kjelleren med neopren. Dette gjør varmetapet mindre. Om du skal bytte ut varmtvannstanken din, bør du velge en som er godt isolert. 

12. Tekniske løsninger som senker temperaturen i huset om natten, sparer deg for mye strømforbruk mens du sover godt og varmt under dundyna di. 

Kilder: Enova.no, smartepenger.no, stromvalget.no.

Pinterest Instagram Print

Mest leste artikler