Nå som temperaturen virkelig har sunket ned i kjelleren og alle pakker seg inn i store jakker, skjerf og sko, skal hjemmet være det tryggeste og varmeste stedet fra det kalde været.
Da er det ganske slitsomt at det trekker litt i trappen, eller at gulvet i stuen alltid er iskaldt.
Når huset blir kaldt
Vi har tatt en prat med to energirådgivere som daglig får en drøss av telefoner fra frustrerte boligeiere. Som regel er spørsmålene de samme: Hvorfor er det så kaldt i huset mitt? Hvordan kan jeg spare strøm? Hvordan får jeg det varmere?
Her er deres beste råd til hvordan du kan få et varmere hus på enklest mulig vis.
1. Husets ventiler
Folke Pettersen, Energirådgiver i Entelligens AS, anbefaler først og fremst at man tar en runde rundt i huset for å sette alle husets ventiler på gløtt. På sommeren er det vanlig å lukke disse helt opp, og at det derfor er en typisk åpning å glemme. Pettersen forklarer at det ofte er noe av årsaken til at det er kaldt i boligen.
2. Lukk spjeldet
Det er lett å glemme at åpne peiser har en åpning rett ut, og at det derfor er viktig å lukke spjeldet (ventilen) så fort det blir kaldt. Pettersen forklarer at varmen vil sive ut på grunn av oppdrift. Husk også å åpne den når du skal fyre igjen!
3. Kjenn etter
Det er ikke alltid like lett å vite hvor man skal lete etter opphaveren til trekk og kald luft. Kjenn derfor etter – gjerne hele året – hvor det er kaldt, og hvor du fryser mest. Er det i stuen? Er det spesielt én vegg, eller er gulvet alltid kaldt?
– Folk har en tendens til å glemme hva de bør endre på når tiden for oppussing kommer, forklarer Pettersen.
4. Varme og kalde rom
Trond Paasche, energirådgiver i Enova, anbefaler intet mindre enn å lukke dørene i huset. Enkelte rom, som soverom og bod, er ofte kaldere enn de andre rommene i huset, så hold heller døren til de kalde sonene lukket.
5. Rens varmepumpen
Ved å støvsuge filteret en gang i måneden vil varmepumpen fungere optimalt mye lengre. Det er mange som ikke engang er klar over det, men det er veldig enkelt å rense varmepumpen, sier Pettersen.
6. Dropp t-skjorten
Denne er kanskje åpenlys, men Paasche forteller at overraskende mange klager over lav temperatur hjemme, samtidig som de ikke har på mer enn en shorts og t-skjorte.
– La boblejakka ligge, og finn heller et par gode sokker eller tøfler for å holde varmen.
7. Husk ytterdøren
Folke Pettersen har opplevd at ytterdører har vært en viktig kilde til lav temperatur inne. Forklaringen er tappen som stikker ut i døren; er hullet i dørkarmen for bredt, vil kald luft slippe inn døgnet rundt. Hullet kan du enkelt justere selv med en skrutrekker.
8. Vær tidlig ute
Allerede nå bør du tenke på om du skal pusse opp peisen i løpet av sommeren og ha den klar til neste sesong. Vær også tidlig ute med å skaffe ved og pass på at den kan ligge helt tørt frem til neste sesong, anbefaler Paasche. Du vil neppe måtte kjempe om den siste, dyre vedsekken på en bensinstasjon.
9. Luft i korte trekk
Folke Pettersen anbefaler å åpne vinduet på vidt gap i cirka 10 sekunder før du lukker det igjen. Dette vil du spare energi på, fremfor å smålufte hele tiden og samtidig ha varmeovnen på. Varme behøver ikke å overgå frisk luft.
10. Isolasjon intakt
Dobbeltsjekk at gummi- eller silikonlistene på vinduene er intakt før sprengkulden setter inn. Få gjerne hjelp fra en ekspert slik at du får den rette typen, sier Trond Paasche, og forteller at det er en billig måte å tette luftlekkasjer på.
11. Varmepumpe er sjeldent nok
Når det blir kaldt ute vil varmepumpen avgi mindre varme, og du vil trenge noe til å fylle gapet. Pettersen anbefaler derfor å fyre i peisen hvis du har mulighet for å holde varmen hjemme.
12. Tenk deg om
Paasche anbefaler alle å tenke over hvilke rom de egentlig trenger varme i. Du befinner deg som regel i stuen eller kjøkkenet, så gangen i andre etasje trenger egentlig ikke være varm.
Lukk dørene, finn frem tøflene og bo under et pledd!