1. Tørkestativ og vaskesnor
Å la tøyet lufttørke på tørkestativ og vaskesnor vil du spare mye energi sammenlignet med å tørke det i tørketrommel eller i tørkeskap. En tørketrommel av eldre modell kan bruke omtrent tre ganger så mye energi som en vaskemaskin, og tørkeskapet enda mer.
2. Dusjtimer
Hvis du dusjer i fem minutter i stedet for et kvarter, kan du spare 500 kilowattimer per person per år. En dusjtimer hjelper deg med å holde styr på hvor lenge du dusjer. Det finnes både digitale modeller og timeglass, som renner ut etter fem minutter, som du kan feste med en sugekopp til flisen eller glassveggen.
3. Sparedusj
Med en sparedusj halveres vannforbruket og derfor også varmtvannsforbruket. En sparedusj blander luft inn i vannet slik at det fortsatt er god trykk i strålen.
4. LED-lys
Har du fortsatt lyspærer hjemme, er det lurt å bytte dem ut med energieffektive LED-pærer.
5. Vannkoker
Å varme opp vannet i en vannkoker går raskere og krever mindre energi enn å varme det på komfyren. Bruk den ikke bare til kaffe og te, men også når du skal koke vann til for eksempel poteter og egg. Når vannet er varmt, hell det bare i en kjele.
6. Strømuttak med bryter
TV-er, datamaskiner og annen hjemmeelektronikk som er i stand-by-modus, sluker mye mer strøm enn du kanskje tror! Og ladere til mobiltelefoner og andre dingser trekker strøm så lenge de står i stikkontaktene. Derfor er det lurt å skaffe strømuttak med brytere der du kobler inn ledningene, og som du kan skru av når du ikke bruker dingsene.
7. Tetningslister
Kjenner du kulde fra vinduer og dører er det greit å skaffe nye tetningslister. Det koster ikke mye og gir vanligvis rundt 5 % lavere oppvarmingskostnader. Bare pass på at du ikke tetter av ventilasjonen, hvis huset ikke har annen fungerende ventilasjon.
8. Smart varmesystem
Med et smart varmesystem tilpasses oppvarmingen når du er hjemme, været og strømprisen, og du kan fjernstyre oppvarmingen fra mobilen. For å få til dette finnes det flere ulike produkter på markedet, for eksempel smarte termostater.
9. Strøm-app som hjelper deg å holde oversikt
Det finnes apper du kan laste ned som analyserer strømforbruket ditt. De kan gi deg bedre oversikt over hva det er i hjemmet ditt som bruker strøm, slik at du kan ta mer informerte valg, og se hvor det er forbedringspotensiale.
10. Varmepumpe
Varmer du opp boligen primært med strøm, kan det være lurt å kikke på andre oppvarmingsmuligheter. En varmepumpe som henter energi fra luft eller bakke (fjell, jord eller innsjø) kan være et godt alternativ hvis du kun får varme via panelovner og strøm i dag.
Les også: Pass opp for disse strømtyvene i hjemmet!