Unngå farlig overfyring: her er hotte tips for riktig vedfyring!

Vet du hvordan du skal fyre riktig? Hvordan du skal oppnå en rask og effektiv oppvarming på den mest miljøvennlige og økonomiske måten? Det finnes nemlig noen triks som er enkle å følge. Det er like greit å lære seg dem først som sist, for det er ingenting som tilsier at vinterkulda er over enda.

I tillegg til at vi kan vente at kulden vil fortsette en stund til, viser tall fra Meteorologisk Institutt at mars måned frem til nå har vært uvanlig kald rundt om i Norges land. Oslo opplever den kaldeste mars måneden siden 1987, Trondheim må tilbake til 1958 og målinger fra Bergen viser at det er 49 års siden de hadde en kaldere mars måned. I Tromsø derimot, er det 4 år siden de opplevde tilsvarende marskulde.

 

Mange sprengfyrer ved oppvarming av kalde hus, leiligheter og hytter for å få opp varmen så raskt som mulig. Sprengfyring kan ødelegge både ildsted og pipe, og kan føre til brann, forteller leder for Varmeprodusentenes forening, Grethe Bachmann.

 

Nå kommer Varmeprodusentene med råd for riktig fyring slik at vi fyrer på en trygg, effektiv og hensiktsmessig måte. Riktig fyring er ikke bare viktig for brannsikkerhet og den gode peisstemningen. Det er også en forutsetning for en miljøbevisst oppvarming.

 

– Det er ikke noe hokus pokus men faktisk enkelt å fyre riktig slik at man oppnår en miljøvennlig, effektiv og trygg fyring, sier Grethe Bachmann.

 

 

Veden er viktig for et godt resultat. Sørg for å ha tørr og god ved.

Det er også viktig med nok luft. Av og til kan det være nødvendig å åpne ett vindu når peisen tennes.

Bruk fyringsveiledningen. I de fleste peiser/ ovner som selges følger det med en fyringsveiledning. Følg den!

Har du ingen brukerveiledning kan vi generelt si at det er viktig å bruke mye ved under opptenning.

Bruk gjerne opptenningsbriketter fremfor avispapir. Da blir det mindre aske i ovnen/ peisen.

La ovnsdøren stå på gløtt, eventuelt ha opptenningsventilen åpen til det har tatt god fyr (ca 15 – 20 min). Det resulterer i høy temperatur i brennkammeret noe som er viktig for at vi skal utnytte energien i veden best mulig. Med en slik fyring blir det også minimalt med partikkelutslipp og mindre sot på glasset.

Nyt peisvarmen!

 

Mer om riktig fyring kan du lese på : https://www.varmeprodusentene.com/hotte_tips_03_opptenning.htm

 

– Etter en så lang og kald vinter med så mye snakk om energikrise er det viktig at myndighetene følger opp og finner gode og gjennomførbare løsninger, sier Grethe Bachmann.

 

Varmeprodusentenes forening har nå utfordret Miljøvernministeren, Olje og Energi Ministeren, Ap, Sp og SVs stortingsgrupper til å innføre et skattefradrag for moderne vedfyring allerede i Revidert Nasjonalbudsjett 2006.

 

– Vi ønsker at myndighetene skal belønne husholdninger som tar i bruk moderne vedfyring med skattefradrag på 40 % av kjøpesummen slik de gjør i Frankrike. Nye ovner, produsert etter 1998, tilfredsstiller verdens strengeste miljøkrav og reduserer utslippene med inntil 90 %. Skattefradrag for ren, miljøvennlig oppvarming er den beste løsningen for å hjelpe norske hjem raskt ut av ”kraftklemma” og avlaste dagens strømnett, forteller hun videre.

 

– Med vedovn eller peis slipper du å bekymre deg for oljeprisen på verdensmarkedet eller neste vinters helt uforutsigbare strømpriser. Vedfyring vil alltid være billig, lett tilgjengelig, lett å bruke og ikke minst trivelig! Med riktig fyring gir det også 100 % trygghet, avslutter hun.