Slik reduserer du strømregningen

Her er noen enkle tiltak som kan gjøres for å redusere strømregningen.

Folk bør tenke over forbruket sitt og vurdere om alt de bruker strøm på faktisk er nødvendig.

Norske husholdninger betalte i snitt nesten 40 prosent mer for strømmen i 2008 enn året før, viser tall fra SSB.

– Folk bør tenke over forbruket sitt og vurdere om alt de bruker strøm på faktisk er nødvendig. Det går an å spare mye strøm med enkle midler, sier Alf Jondahl, markedsassistent hos Clas Ohlson.

Hvordan sparer du strøm? Bruk kommentarfeltet nedenfor

Reduser svinn
Noe av de første du bør gjøre er å sjekke om vinduene er tette nok, og om det er nødvendig å legge på tetningslister. Varme som står på i tomme rom er også bortkastede kroner.

Med et koblingsur kan du våkne opp til nytraktet kaffe.

 

Med et koblingsur kan du våkne opp til nytraktet kaffe.

– En rimelig investering for å få til nattsenking av innetemperaturen kan være å kjøpe koblingsur som setter på ovnen én time før du skal stå opp. Det samme kan man selvfølgelig også gjøre før man kommer hjem fra jobb, sier Jondahl.

Koblingsurene kan også brukes til hyggelige formål som å starte kaffetrakteren når vekkerklokken ringer eller aktivere motorvarmer mens du dusjer.

Reguler vannforbruket
Bytt ut pakninger i kraner som ikke holder tett. For dryppende kraner kan bli dyrt i lengden.  Du sparer også penger på å bruke mindre varmt vann.

– En vannmengdebegrenser monteres mellom blandebatteriet og dusjslangen eller erstatter strålesamleren på kjøkkenkranen. Den gir samme behagelige stråle, men reduserer vannforbruket med henholdsvis 25 og 40 prosent. Den er altså vel så effektiv som en tradisjonell sparedusj, sier Jondahl.

Stopp Standby-tyver
Mange elektriske apparater trekker strøm når de ikke er i bruk. De kan også være en brannfare. For å avsløre standby-tyvene kan du montere en energimåler som viser forbruket til apparater som er tilkoblet strømnettet.
Måleren plasseres stikkontakt og støpsel og avslører mengden strøm som brukes når apparatet er slått av, men

koblet til strømnettet.
Standby-problematikken kan løses ved hjelp av en energisparer som enkelt plasseres mellom for eksempel TV og vegguttak.

Slå helt av
Standby-problematikken kan løses ved hjelp av en energisparer som enkelt plasseres mellom for eksempel TV og vegguttak.

– I stedet for å gå i Standby, slås for eksempel TV-en helt av. Det er særlig aktuelt for dem som har fått LCD og Plasma TV som bruker mer strøm enn gamle billedrør TV-er, sier han.

Kutt strømmen samtidig
Skjøteledning med energisparende grenuttak kan også være verdt å anbefale ved samtidig bruk av elektriske apparater. Den har ett masteruttak; en stikkontakt som styrer strømtilførselen til de øvrige stikkontaktene, og flere vanlige stikkontakter; slaveuttak.

Du kan for eksempel koble PC til masteruttaket og skjerm, skriver, scanner med mer til slaveuttakene. Når PC-en slås på eller av, slås alt som er tilkoblet slaveuttakene tilsvarende på eller av.

Lavenergipærer og sparepærer
Elektriske lyskilder er tradisjonelt basert enten på glødetråd eller lysstoffrør. Glødetrådlampen trekker uforholdsmessig mye strøm og nesten 95 prosent av energien går over som varme i omgivelsene.

Lavenergipærer og sparepærer er lysstoffrør med sokler tilpasset vanlige pæreholdere.

– Spare- og lavenergipærene reduserer energiforbruket med inntil 80 prosent sammenliknet med tradisjonelle glødepærer og kan ha en levetid på opptil 15 000 timer. De kan brukes både ute og inne og mange lavenergipærer finnes også med skumringsrelé.

Spar penger med LED
I motsetning til en tradisjonell glødepære er LED-pæren (light emitting diode) basert på en diode som trekker lite strøm og holder lenge.

– LED-pærer bruker enda mindre strøm enn sparepærer, i tillegg til at de er mer miljøvennlige å produsere. De bruker kun fem prosent strøm i forhold til halogenpærene, og teknologien blir stadig bedre, både hva angår fargegjengivelse og lysutbytte, sier Jondahl.

Utendørs belysning
– Når det er mørkt ute, synes mange det er på sin plass med skikkelig utebelysning. Mange lar imidlertid utelyset stå på hele dagen, selv i de timene det er nokså lyst, og det koster penger. Kjøper man i stedet pærer med skumringsrelé, tennes pæren automatisk ved skumring og slukker av seg selv ved morgengry.
Det finnes også skumringsreleer som tenner og slukker lamper automatisk.