Kutt strømregningen

Et godt isolert hus lønner seg både for deg som enkeltperson og for samfunnet. Du sparer penger på lavere strømregning, dessuten blir miljøet mindre utsatt for forurensning. Begge fordelene var viktig for Hubert Franke da han skulle bygge nytt hus.


Huseier Hubert Franke, opprinnelig fra Nederland nå bosatt på Rælingen med norsk kone, er svært fornøyd med sitt nye lavenergihus, som han flyttet inn i januar 2005. Huset er nå Norges best isolerte enebolig, i følge Norsk Byggforsknings Institutt.

«Du som huskjøper bør være like opptatt av energiforbruk som en bilkjøper er opptatt av drivstofforbruk.”

Våren 2002 kjøpte han og kona boligtomt i Rælingen i Akershus. I 2004 startet byggeprosjektet. Året før ble nordmenn flest rammet av strømkrise og utsatt for skyhøye strømregninger. Nærmeste nabo kunne fortelle Franke at han i løpet av 2003 betalte 80 000 kroner i strømregning. Hvordan kunne han unngå samme ”skjebne”, tenkte han, og så seg om i markedet etter huskonsepter med lavt energiforbruk. Lavenergihus var løsningen. Et helt nytt konsept i Norge, utviklet i samarbeid med Norges Byggforskningsinstitutt, Enova og Husbanken. I dag bor Hubert Franke i Norges best isolerte hus, ifølge en måling som er foretatt av NBI. Boligen er utstyrt med tykke vegger der det er isolert med 27,5 cm isolasjon fra Glava. I norske standardhus er det vanlig å bruke 15 cm isolasjon i veggene. Bygget er oppført i to fulle etasjer, med en samlet boligflate på 217 kvadratmeter. Ekteparet har vært svært opptatt av å forme boligens eksteriør og interiør etter sin personlige smak, noe Fenstad Bygg AS har fulgt opp på en utmerket måte, understreker paret.

Nøye med detaljer
Under oppføringen har han hatt tett dialog med Fenstad bygg, som har oppført huset. Håndverkerne har gjort en glimrende jobb. Noe av ”hemmeligheten” med et vellykket lavenergihus er at snekkerne er uhyre nøye med alle bygningsdetaljene, forteller Franke. Det har kostet huseier ca 100 000 å isolere bygget kraftig utover norsk standard. Dette er en engangsinvestering, i motsetning til for eksempel varmepumpe, som må skiftes ut etter en 15-20 års bruk. Nettopp det enkle i dette konseptet, er det geniale, mener Franke.
Han måtte imidlertid ”krangle” litt med kommunen for å få anledning til å oppføre huset i to fulle etasjer. I kommuneloven i hans hjemkommune var det ikke tillatt å ha gesimshøyde høyere enn 4,3 meter. Men for å få huset tilstrekkelig tett, var det helt avgjørende å bygge ”en firkantet boks” i to etasjer, noe kommunen til slutt ga etter for. I løpet av januar 2005 har ekteparet kun brukt varmekabler på bad, kjøkkengulv og i hall i første etasje for å holde boligen varm. I løpet av våren vil de installere peis i huset, for å ha en energikilde i tillegg til strøm, hvis det skulle bli strømbrudd vinterstid. Pipen i huset er murt inn i veggen i første etasje, for å unngå trekk. Ventilasjonsanlegg er svært viktig i lavenergihuset, slik at huset ”puster”. Her skiftes luften ut hver annen time gjennom luftekanaler i taket, som er montert i alle rom.
Totalt kom byggekostnadene på 2 000 000 kroner. Paret regnet ut at de må betale ca 14 000 kroner i strømregning pr. år. Dermed sparer de 66 000 kroner sammenlignet med naboen rett over veien.

Effektiv ventilasjonssystem gjør at luften i huset skiftes ut hver annen time. Her ser vi inn i luftkamrene som styrer varm og kald luft i boligen, som er plassert i et skap på vaskerommet. Vinduene er utstyrt med superisolerglass. Dette er et viktig element i lavenergihus.
Dette er lavenergihus
Har ekstra mye Glava isolasjon i vegger, tak og gulv. Er også utstyrt med vinduer som er ekstra godt isolert. Huset er godt tettet mot luftlekkasjer. Det gode inneklimaet oppnås gjennom et balansert ventilasjonssystem med varmegjenvinning. På den måten unngår man konfliktsituasjon mellom tett og godt isolert hus og behovet for frisk inneluft.
Mesterhus har utviklet lavenergikonseptet i samarbeid med Norges Byggforskningsinstitutt, Enova og Husbanken.
Nytt offentlig krav om energisertifikat
Fra januar 2006 trer det i kraft en ny lov som vil sette fokus på kvaliteten på energiforbruket i hver enkelt bolig. Loven er basert på et EU direktiv som ble vedtatt av Stortinget høsten 2004, der det heter at alle nybygg og bygg som selges eller leies ut skal ha et energisertifikat. I energisertifikatet vil bygningens tetthet være et sentralt element. Sertifikatet, som også skal legges frem ved salg og utleie, vil få betydning for en fremtidig kjøpers/leietagers vurdering og for eiendommens verdi i fremtiden.

Pinterest Instagram Print

Mest leste artikler