Her er de største strømtyvene

En stor del av strømutgiftene pådrar du deg i søvne. Her er listen over de største strømtyvene.

Fjordkraft har regnet på hvor mye unødvendig strøm du bruker i løpet av et år, og funnet ut hvor vi sløser mest (se nederst). Det er mest å spare på oppvarming.

– Det er unødvendig å øke strømregningen mens man sover. Det er deilig med et varmt kjøkken om morgenen, men det behøver ikke å være varmt der hele natten gjennom, sier Jeanne Katralen Tjomsland i Fjordkraft.

Til sammen kan nordmenn spare fem milliarder kroner i året på oppvarming av boligen, ifølge strømleverandøren.

– Det er ofte relativt enkle tiltak som gjør at du sparer strøm. En tusenlapp til sparepærer, tetningslister og tidsbrytere blir fort spart inn igjen, sier Tjomsland.

T-skjorte om vinteren
Strømmen i Norge har tradisjonelt vært billigere enn i andre europeiske land, men har kommet nærmere europeisk nivå. Strømpris er som regel et hett tema.

– Vi nordmenn er opptatt av at strømmen ikke skal være for dyr. Det har nok mye å gjøre med de naturgitte forholdene. Tilgangen på vannkraft gjør at vi ser på billig strøm som en rettighet, sier Tjomsland.

– Folk skal ikke gå og fryse, men den mest effektive måten å få ned strømregningen på er å bli mer bevisste på hvor det finnes sparemuligheter. Går du for eksempel i t-skjorte inne om vinteren, kan det være et tegn på at du kan senke innetemperaturen litt, sier hun.

Bruker mindre
En gjennomsnittshusholdning bruker mindre strøm nå enn for noen år siden. På 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet lå elektrisitetsforbruket per husstand stort sett over 18000 kilowattimer per år. De siste årene er forbruket redusert, og foreløpige tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det lå på rundt 17000 kilowattimer i fjor.

– Noe skyldes mildere klima, men kombinasjonen av enøk-kampanjer og høyere strømpriser har nok hatt mest å si for reduksjonen. For eksempel økte andelen norske husstander med varmepumpe fra fire til åtte prosent fra 2004 til 2006, sier seniorrådgiver Ann Christin Bøeng i Statistisk sentralbyrå.

Redusert strømforbruk betyr ikke bare lavere personlige utgifter, men har også en miljøgevinst.

– Redusert energiforbruk i Norge gjør at norsk vannkraft kan erstatte forurensende strømproduksjon fra kull- eller olje i andre land, sier Jeanne Katralen Tjomsland i Fjordkraft.

DETTE KAN NORSKE HUSSTANDER SPARE HVERT ÅR:

Kjøkkenet:
Komfyr: 216 millioner. Årsaker: bruker lang tid på å bli varm, åpnes ofte mens maten stekes, bruker kokeplate større enn kjele.

Kjøleskapet: 230 millioner. Årsaker: eldre enn ti år, støvete kjøleribber på baksiden, mat som fortsatt er varm eller lunken settes inn (tips: kjøl ned i kaldt vannbad).

Oppvaskmaskin: 215 millioner. Årsaker: mangler spareprogram, skyller oppvasken i varmt vann før den går i inn i oppvaskmaskinen, tar mange små oppvasker for hånd i stedet for å samle til en maskinvask.

Stue:
Dører og vindu: 2 milliarder. Årsaker: lufter lenge og på gløtt i stedet for raskt og effektivt, varmen forsvinner gjennom trekkefulle vinduer, dører mellom kalde og varme rom åpnes ofte.

Oppvarming / innetemperatur: 5 milliarder. Årsaker: jevnlig over 22 grader, styres uten hjelp fra termostat, spareplugg eller tidsur på panelovnene, varme forsvinner gjennom utette vinduer og åpne peisspjeld.

PC, TV, annen elektronikk: 215 millioner. Årsaker: PC, stereo og spillkonsoller står på eller i standby-modus døgnet rundt, slår av TV bare med fjernkontrollen i stedet for knappen.

Belysning: 1 milliard. Årsaker: bruker ikke sparepærer, lampene lyser opp tommer rom, lamper jobber uten tidsbrytere, lyssensorer eller andre strømbrytere.

Bad:
Vaskemaskin og tørketrommel: 430 millioner. Årsaker: jobber sjelden på laveste vasketemperatur, umulig å justere program i forhold til tøymengde, tørketrommel brukes på dager da tøy kan tørkes ute.

Varmekabler: 1,8 milliarder. Årsaker: som regel innstilt på mer enn 15 grader, arbeider uten termostat eller tidsur, jobber til ingen nytte på grunn av åpne dører og trekkfulle vinduer.

Dusjen: 772 millioner. Årsaker: ikke sparedusj, frister deg til å dusje lenge, frister deg til å dusje flere ganger om dagen.

Varmtvannsberederen: 1,5 milliarder. Årsaker: stilt inn på mer enn 65 grader, kraner som drypper, fyller badekaret mange ganger i uken.