Fire enkle måter å spare strøm på

Med fire enkle måter kan du spare strøm og penger. Alt som behøves er et bevisst forhold til det elektroniske utstyret i hjemmet.

Vi får stadig flere elektroniske produkter i hjemmet, både i stue og på kjøkken, på soverom og bad.

– Beholdningen av ulike typer elektrisk utstyr i husholdningene har økt kraftig. For eksempel hadde bare 10 prosent av husholdningene PC i 1990, mens 75 prosent hadde det i 2006. Andelen med oppvaskmaskin har steget fra om lag 3 prosent i 1973 til 68 prosent i 2006, skriver Ann Christin Bøeng og Bodil M. Larsen i en artikkel i Samfunnsspeilet/Statistisk sentralbyrå.

Når vi nå går inn i det som pleier å være høysesong for energiforbruk og stive strømpriser, kan det være lurt å ha et bevisst forhold til elektronikken i boligen.

Sony har regnet på strømforbruket ved ulike unødvendige energibruk og har lansert en rekke tips til hvordan man kan spare strøm og dermed penger. Her er fire enkle måter du kan redusere strømregningen på:

Slå av om natten: Slå av spill-konsollene om natten, og du sparer strøm og penger.

1) Er det nødvendig at bildet på TV og datamaskin er fullt så lyst som du har det i dag? Prøv om du kan redusere lysstyrken noe uten å miste synskomfort. Ved å redusere lysstyrken på TV og datamaskin kan du nemlig spare energi, og dermed penger.

2) Vær en bevisst TV-titter. Det betyr bl.a. at du ser de programmene du ønsker og slår av TV-en etterpå. Mange har TV-en stående på hele tiden, også når ingen ser på. Dette skaper ikke bare en konstant bakgrunnsstøy i hjemmet, men er også sløsing med energi. Sony har regnet ut at om du lar TV-en stå på én time lenger enn nødvendig per dag, vil du i løpet av et år ha kastet bort nok energi til å holde kjøleskapet gående i fire måneder.

3) Husk også å slå av andre elektroniske produkter, som spill-konsoller og hjemmekinoanlegg. Det er mye energi å spare på å ha et aktivt forhold til av-knappen på de ulike el-produktene i boligen.

4) Slå av skjermen når du bare bruker den bærbare datamaskinen til å lytte til musikk. I følge Sony kan du på denne måten spare nok energi i løpet av et år til å lade mp3-spilleren hele 10 000 ganger.

Kilde: Sony