Mange problemstillinger
Det er ikke mye man bør klage over hvis man er så heldig å bo i villa, men vi kan i det minste ta en liten prat om varme. Boligen kan være så ærverdig og herskapelig den bare vil, det er ikke gøy å gjøre OL-floka i stua hver morgen for å holde varmen. Og det kan bli dyrt å holde varmen i et stort hus som ble bygget i en tid der man visste mindre om energieffektivitet og varmeisolasjon enn det vi gjør i dag.

Mange tar seg selv i å bruke mye tid på varmesituasjonen i huset. Hva gjør vi med varmepumpa med termostat som slår seg av med én gang man setter en vifteovn i nærheten? Hva koster det egentlig med alle de lange dusjene for å få varmen i kroppen? Holder det med ett sett tøfler til hvert familiemedlem – i hver etasje? Så har vi allikevel de evinnelige strømregningene gjennom den kalde sesongen. Og så begynner folk å snakke om varmestyring. Men hva er det, egentlig? Er ikke varmestyring akkurat det en termostat gjør?
Mer enn termostater
De siste årene har man begynt å bruke begrepet smart om noen av tingene vi eier. Vi har alle stiftet bekjentskap med smarttelefoner. Noen av oss har smarte TV-er, og snart kommer mange til å bo i smarte hus. Smartboliger. Og når vi snakker om varmestyring, snakker vi også om smartboliger. Varmestyring kan for eksempel fungere slik: Du installerer en app på smarttelefonen din. På appen kan du sette varmekildene i huset ditt på hvilemodus når ingen er hjemme. Du kan justere mer detaljert, slik at det for eksempel er lunt på badet om morgenen eller varmt i kjellerstua i helgene. I tillegg finnes det individuelle termostater for hver varmekilde. Summen av alle funksjonene er at man har det akkurat passe varmt der man trenger det, når man trenger det. Noen løsninger gir deg løpende, detaljert oversikt over strømforbruket ditt i tillegg. Smart, eller hva?

Enkel installasjon – billig hverdag
Varmestyring forutsetter ikke at du må installere nye varmekilder. Du kan bare ta kontroll over de eksisterende varmekablene på badet, ovnen på gangen eller varmepumpa på kjøkkenet. Og installerer du varmestyring i huset ditt, er det lønnsomt på flere måter: I tillegg til å spare penger på strømregningen hver måned har du rett til å få tilbakebetalt opptil 4000 kroner gjennom Enovatilskuddet.

Les mer om Enovatilskuddet her