Eldre varmtvannsberedere trekker mer strøm enn nye – og du kan spare opptil 50 prosent på å bytte til en ny modell. I snitt går 20 prosent av strømregningene våre til oppvarming av vann.
I følge Enova er det fornuftig med en ny varmtvannsbereder når den gamle er utdatert, ikke fungerer bra eller om du vil bytte av energiøkonomiske hensyn.
Når bør du bytte varmtvannsbereder?
Lekker varmtvannsberederen? Blir vannet aldri varmt i springen? Går tanken tom fortere enn tenåringene dine er ferdig i dusjen? Er tanken eldre enn 15 år? Har du lagt hånden din på tanken i det siste? Føles den varm på utsiden, er varmetapet stort. Det betyr at du bruker mer strøm til varmtvann enn du behøver.
Da bør du ta en titt på varmtvannsberederen din. Og bytt den før den gir helt opp, råder Enova.
Bruk tid på å planlegge utskiftingen. Da finner du typen som passer dere best, og du kan sammenligne priser. De fleste beredere har 10 års garanti.
Penger å spare
Etter oppvarming av huset utgjør varmtvannet den største delen av kilowattimer i døgnet. Her er det penger å spare.
Hvor mye du kan spare kommer an på hvor mye vann du bruker i boligen din. Storforbrukere av varmtvann vil spare mer på å bytte, enn dem som ikke bruker like mye. De nye berederne er bedre isolert.
Sintef Byggforsk har anslått at en familie på fire personer bruker rundt 3500 kWh på varmtvann hvert år. Dessverre går en del av dette energiforbruket bort i varmetap.
– Helst bør man plassere berederen slik at varmen den avgir kommer huset til gode, skriver Sintef Byggforsk i anvisningen Varmtvannsforsyning.
Bedre isolasjon
En bereder isolert med skum vil være inntil tretti prosent bedre isolert enn om det brukes mineralull. Det kan spare deg for flere hundre kroner i året.
– En 200 liters bereder med skumisolasjon vil spare inntil 300 kWh per år sammenliknet med en bereder som er isolert på tradisjonelt vis. Større beredere kan gi ytterligere innsparing, skriver Sintef Byggforsk.
Til enkelte typer toppmatede beredere kan du også få et toppstykke som isolerer berederen ytterligere. Noen nyere modeller har det også integrert. Den isolerer toppen av berederen, inkludert blandeventilen, som vil ha relativt stort varmetap også når det ikke tappes varmtvann. Den sparer inntil 100 kWh per år.
Varmtvann uten tank
De fleste av oss har forrådsberedere, med tank. Det finnes også gjennomstrømningsberedere, som ikke har tank, men som varmer opp vannet ettersom det trengs.
Gjennomstrømningsberedere tar liten plass, og bruker ikke strøm når du ikke bruker varmtvann. Den bruker derimot mer når man tapper varmtvann. Derfor må lønnsomheten knyttes opp mot forbruket ditt.
Drivflaat og Eemax er to leverandører av gjennomstrømningsberedere. På hytta, i hybelen, leiligheten – en slik bereder uten tank frigjør viktig plass, og gir et minimalt forbruk av strøm og varmtvann hvis forbruket ditt ikke er altfor stort.
Mer informasjon:
www.eemax.no
www.drivflaat.no