Mer gass på kjøkkenet

Oslo (NW): Nordmenn er på verdenstoppen i bruk av gass på hyttekjøkkenet. Nå kommer norske hjem etter for fullt.

– I år kommer vi til å selge rundt 3500 gasskomfyrer til hyttebruk. Trenden er at stadig flere kjøper komfyr som også er utstyrt med gasstekeovn til hytta, sier administrerende direktør Petter Lein i Primus AS, den største leverandøren av slike komfyrer.

Gass er også på full fart inn på det norske hjemmekjøkkenet.

– Gass er i sterk fremgang. Dette er en bølge vi ser komme, sier direktør Anton Hellesøy i det nasjonale kompetansesenteret Norsk Gassenter til nyhetsbyrået Newswire.

Han tror dette henger sammen med utviklingen i strømprisene og forventningene om ytterligere økning i årene fremover. Mange ser derfor etter alternative energikilder. Overgang til gass kan være komplisert i boliger som bruker panelovner. Med vannbåren varme er det en enkel sak.

Boligfelt med gass

– Dette er nok en av grunnene til at gass nå velges som energikilde ved utbygging av stadig flere boligfelt, som regel knyttet til en nedgravd, sentral gasstank, sier Hellesøy.

Dette bekreftes av administrerende direktør Lars Nilsen i Block Watne.

– Gass er standard i infrastrukturen i de fleste av våre nye prosjekter, det er snakk om i hvert fall 400 boliger årlig. De utstyres med gasspeis, gass utekran og mulighet til gassuttak på kjøkkenet, sier Nilsen.

Kokkenes favoritt

Mange profesjonelle kokker foretrekker gass til matlaging. Kjøkkengass er langt vanligere i norske restauranter enn i norske hjem.

– Den umiddelbare varmen gjør gassen veldig praktisk å bruke. I en del oppskrifter er den lynraske effekten helt avgjørende for et perfekt resultat. I tillegg kommer kosen og sjarmen, sier kjøkkensjef og daglig leder Jørn Lie ved Restaurant Det Gamle Raadhus i Oslo til Newswire.

Han tror at den økende interessen for mat og matlaging vil føre til et oppsving i salget av gassdrevne komfyrer. Norske menns inntog på kjøkkenet kan dra i samme retning. De er antagelig mindre engstelige for gass generelt og stiller høye krav til utstyr de selv skal bruke, mener Lie.

Induksjonsvarme, som gir en raskere effekt enn tradisjonelle, elektriske kokeplater, er et konkurrerende alternativ til gasskomfyr.

– Induksjon er fint til mye, og valget blir på mange måter en smakssak. Personlig synes jeg man mister litt av den helt finstemte følelsen i fingrene som man får med gass, sier Jørn Lie.