Disse ekle bakteriene visste du ikke at nye klær inneholdt

Visste du at nye klær kan være skitne? Så skitne at det er mer sikkert å handle i bruktbutikken.

Vi har allerede hørt mye om at det finnes ulike kjemikalier i nytt tøy, og vet derfor også godt at det burde vaskes minst én gang før bruk.

Kjemikaliene henger igjen fra fabrikkproduksjonen. Og det er ikke snakk om småsaker – Forbrukerrådet har flere ganger gått ut og advart mot hormonforstyrrende stoffer i nye tekstiler.

Men visste du at klærne som kommer rett fra stativet i klesbutikken, også kan være skittent på en helt annen måte?

Brukt tøy var nesten renere

Den amerikansk TV-stasjonen CBS21 testet en rekke tøy, og undersøkelsen kan du se i videoen nederst i saken.

I eksperimentet samler en journalist inn tøy fra ulike klesbutikker, også gjenbruksbutikker, og sender tøyet til et laboratorium.

Etter de grundige testene kommer det frem at det er en rekke bakterier i helt nytt tøy. Det brukte tøyet derimot inneholdt like mange bakterier som det nye – omvendt at det man kanskje ville trodd.

Og vet du hvor bakteriene viser seg å være fra? Andre mennesker!

For når du prøver tøy i klesbutikken, kanskje sliten og svett etter en lang dag, smitter dette over på tøyet. Siden tøyet i klesbutikken ikke vaskes, blir bakteriene sittende igjen og du tar dem med deg hjem når du kjøper et nytt plagg.

Kalk i vaskemaskinen? Så lett avkalker du den

Dette må du gjøre med nytt tøy

I undersøkelsen kommer det frem at det sitter flest bakterier i kragen på overdeler. På bukser var det ikke like mye bakterier.

Når det kom til sko derimot, var de nye bakteriebomber. Det skyldtes at skoene er prøvd av flere mennesker en rekke ganger. Det ble også funnet bakterier på undertøy som henger i pakker!

Så – neste gang du handler nytt tøy kan det være lurt å huske på disse ekle funnene, og sende nyanskaffelsene både én og to turer i vaskemaskinen.

Bare husk å sett på høyest mulig temperatur som plagget tåler, og du er kvitt problemet!