Advarer: Dette kan du gjøre mot høy vannstand og flom nå

De to neste dagene er det ventet ekstrem høy vannstand flere steder i Norge. Sammen med mye vind kan dette gi skader langs hele kysten.

Det er sendt ut oransje farevarsel de neste dagene for Agder, Vestfold, Telemark, Viken og i Oslo på strekningen fra svenskegrensen til Åna Sira. Årsaken til den høye vannstanden er at fullmånen og at den påvirker vannstanden. I tillegg er det meldt om at et stort og kraftig lavtrykk er på vei.

– Meteorologisk institutt melder – at de vurder rødt faresignal for Rogaland og Vestlandet. Noen steder kan vannet stige med nesten en meter, og det er mye, sier Arne Voll som er kommunikasjonssjef i Gjensidige, i en pressemelding.

Flytt verdifulle gjenstander

Når havnivået øker kraftig, kan boliger, naust og infrastruktur bli utsatt for skade. Mange har mye forskjellig lagret ved naust, strender og kaianlegg. Når vannstanden stiger og det i tillegg er mye vind og bølger, kan det en har lagret havne i sjøen.

Er det fare for at vann kan trenge inn i bygningene dine bør du vurdere om verdifulle gjenstander skal flyttes opp i høyden eller sikres på andre måter. Risiko for fukt i kjelleren? Slik sørger du for at du er beskyttet.

Sikre flytende gjenstander

– Selv om det er vinter er det likevel mange som bruker båt på denne tiden, sier Voll. Siden det høye vannet vil dra mange flytende gjenstander ut i sjøen, er det viktig å være ekstra påpasselig. I tillegg gjør årstiden det vanskelig å få øye på objekter som flyter, men ligger lavt i vannet.

Sikre løse gjenstander

Mange steder er det også meldt om mye regn og kraftig vind. Det kan derfor være lurt å sikre løse gjenstander, ikke minst hagemøbler og trampoliner.

Dette kan du gjøre før tidevannet kommer:

  • Fjerne løse og flytende gjenstander fra strand, kaianlegg og naust
  • Husk bølger kan bidra til at vannet når høyere enn en tror
  • Er det fare for at vann kan trenge inn i bolig og kjeller. Fjern verdifulle verdisaker som ikke tåler vann
  • Sjekk at båt og kaianlegg er sikret på en god måte. Når vannet stiger kraftig, kan dette gi en ekstra belastning på fortøyningene
  • Tenk på hvor du parkerer bilen. Høy vannstand og bølger innover land kan skade kjøretøyet
  • Sjekk havnivået der du bor på www.kartverket.no/sehavniva