Derfor skal du sove på venstre side

Sover du dårlig om natten og våkner trøtt og sliten? Da bør du kanskje vurdere å sover på venstre side neste gang. Se hvorfor her.

sove på venstre side

Hvilken side sover du på? 

De fleste har en favorittstilling når de sover: På magen, ryggen, høyre eller venstre side. Det er ofte en vane og et mønster som følger deg hele livet – fra vugge til grav. Som regel handler det om den posisjonen kroppen finner mest hvile i. Likevel er det noe som tyder på at kroppen godt kan ta feil. 

Vitenskapen om sovestillinger 

Vitenskapen har en mening om flere av posisjonene. Faktisk er det flere sove regler som generelt anbefales av medisinsk vitenskap for mennesker i spesielle livsstadier:

  • Babyer bør ligge på ryggen – for å unngå krybbedød
  • Å ligge på ryggen er ikke anbefalt for personer med halsbrann og reflux
  • Gravide anbefales å ligge på siden

Men nå er det noe som tyder på at man godt kan legge til en annen anbefaling på listen.

Det er best å sove på venstre side 

Ved første øyekast kan det godt virke hipp som happ om man sover på venstre eller høyre side. Bare se deg selv i speilet. Vi er alle sammen nærmest symmetriske på utsiden. Så hvorfor er det en forskjell? 

sove på venstre side

Svaret skjuler seg i innvollene våres. Som man kan se på denne grovkornede illustrasjonen ovenfor, ligger magen mer i ro på venstre side, og magesyre har vandkligerer for å gå opp i spiserøret. Det er noe som er spesielt ubehagelig for personer med tendens til halsbrann og magesyre. 

I vestlig medisin anbefales det faktisk at man ligger på venstre side hvis man har mye halsbrann. I gammel indisk Ayurvedisk medisin er det standard. 

Andre grunner til å ligge på venstre side 

I videoen under forteller dr. John Douillard om noen av de andre grunnen til hvorfor man bør vurdere å sove på venstre side. 

Noen av de andre fordelene med å sove på venstre side, ifølge John Douillard, er at: 

  • Det letter renseprosesse av lymfesystemet 
  • Det er bedre for hjertet, det hjelper hjerte å enklere pumpe nedover 
  • Det hjelper fordøyelsen 

Les en mer utdypende rapport fra Douillard her. 

Eller så hand kortfattede forklaring på hvorfor man bør sove på venstre side i hand YouTube-video under: