Derfor skal du ALLTID lukke døren før du legger deg

Forskning viser at det kan ha stor påvirkning for sikkerheten din om du sover med åpen eller lukket soveromsdør, hvis det oppstår brann i hjemmet ditt. 

Når du og familien din legger dere or å sove på kvelden, er det en god ide å lukke døren inn på soverommet. En lukket dør kan nemlig redde liv.

Det viser resultatet av en 10 års forskning fra det amerikanske brannforsikrings instituttet UL Firefighter Safty Research Institute (FSRI).

Unngå høy temperatur

Siden 2008 har brann forskningsinstituttet analysert hvordan åpne og lukkede dører har innflytelse på måten en brann sprer seg i ulike hjem.

Og det viser seg, at en lukket soveromsdør kan bety forskjellen på liv og død.

– «Forskjellen var så stor at en person vil klare å overleve mye lengre i et rom med en lukket dør” forteller Stephan Kerner, direktør for UL FSRI i en pressemelding.

De soverommene som hadde lukket dør ved en brann hjemme, hadde en temperatur på rundt 38 grader, mens temperaturen oversteg 500 grader i rommene der døren sto åpen.

Hold luften ute

Når det begynner å brenne vil en naturlig reaksjon være å åpne døren for å få ut røyken. Men når du åpnerdøren slippes luft inn, og det er her problemet oppstår. Luft hjelper ild til å leve og spre seg.

Du skal derfor heller holde dørene og vinduene lukket, slik at ilden ikke får tilgang til luft. Med det vil det ta lengre tid før brannen sprer seg, og derved gir det både deg og familien lengre tid til å komme ut.

Brannforskningsinstituttet råder derfor alle til å la soveromsdøren være lukket når du sover. For hvis det først oppstår brann, er det ikke sikkert at det er mye tid til å agere.

– ”Hvis du er foreldre med barn hjemme, og røykalarmen begynner, er det ikke sikkert at du kommer frem til barnas rom på grunn av røykutviklingen. Hvis du da har lukket døren før du legger deg, og derfor sørget for en sikkerhetsforanstaltning, er du bedre stilt til å vite at barna har lengre tid”, sier Stephan Kerner.

På bakgrunn av resultatene har brann forskningsinstituttet laget kampanjen ”Close Your Door” – på norsk ”lukk døren din” – som oppfordrer alle som er fanget i et rom ved en brann om å lukke så mange dører de kan.

Unngå brann

Du skal huske å sjekke huset for brannfeller som gamle ulovlige el-installasjoner, for å unngå brann hjemme. Her kan du se hvordan du brannsikrer huset.