De 10 mest unike hotellopplevelsene på Vestlandet

På Vestlandet finnes det mange unike overnattingsmuligheter. Enten man liker boutique hotell, luksusferie på et fyr eller familiedrevne, små overnattingssteder, så finner man det her. Under finner du 10 helt spesielle steder du kan besøke når du reiser til Vestlandet.

I år er det ekstra populært med Norgesferie, og hvor du bor og sover kan ha stor innvirkning på ferien din. Ofte kan overnattingen, enten det er på glamping eller et spesielt hotell, være hele opplevelsen i seg selv. Både utseende, stemning, rom og service avgjør hva vi synes om hotellet. Her er en samling av de 10 mest unike hotellopplevelsene på Vestlandet! 

Eleganse fra århundreskiftet

Vestlandet er rik på historie og kulturarv, og det finnes vel ikke bedre steder å oppleve dette på enn på historiske hoteller som Hotel Union Øye – et bemerkelsesverdig sted som startet opp i 1891. Dette utsøkte hotellet er en perle i viktoriansk stil, og har 30 rom i historisk stil der både kongelige, Edvard Grieg og Henrik Ibsen har sovet. Har kan du slappe av i hagen eller nippe til kaffen i stuen mens du nyter utsikten over fossefallene i nærheten. 

Storfangst med tradisjoner fra 1866

Mange britiske sportsfiskere begynte å reise til Vestlandet for over 100 år siden, på jakt etter storlaksen. Dette førte til at mange hoteller så dagens lys, for at de engelske lordene skulle få anstendig oppvarting. Steder som Gloppen hotell eksisterer den dag i dag, og fortsetter med samme standard. Med tradisjoner som går tilbake til 1866, tiltrekker dette familiedrevne hotellet med 66 rom fiskere til Sandane hver eneste sommer. 

Et annet sted som tar vare på arven fra turismens spede begynnelse her er vakre 29/2 Aurland – en tidligere gård ca. 2,5 time nordvest for Bergen. Her har man tatt i mot fisketuristen i generasjoner. Rommenes innredning reflekterer dette. Arv, design, tradisjon og et øye for detaljer gjør dette stedet helt spesielt. Fra fiskehyttens soverom til det renoverte geitefjøset hvor gjestene finner spisesalen samt salonger og suiter. Her kan du spise organisk lokalmat, prøve deg på lokalt håndverk, prøve fluefiske, eller bare nyte omgivelsene.

Glem resten av verden på dette hotellet 

Enda dypere inn i naturen ligger Juvet landskapshotell, hvor ni gjesteenheter lar drg glemme resten av verden. Syv rom er romslige glasskuber på stylter, og de gjennomsiktige veggene vender ut mot nøye utvalgte steder i landskapet. To mindre «fuglehus»-enheter ligger i åsene over, og minner om tradisjonelle stabbur. Det anbefales at du unner deg de tre daglige måltidene på låven, et renovert gårdshus, og synker så ned i badekaret eller bruke badstuen i badehuset, Juvets spa-avdeling.

Luksusferie på et fyr

Feriene på Vestlandet for litt ekstra skinn når man bor på et fyrhotell! Fyret på Høyevarde har sørget for trygg passasje i Karmøysundet siden 1700-tallet, og i dag er det Høyevarde hotell som tilbyr komfortabel overnatting. Fyret slik det står i dag er fra ca. 1858, og består av en fyrvokterbolig, tollstasjon, naust, sjøhus og ett vedfyrt bakeri og elegante hager. 

Bo ved Nordsjøen med skreddersydde eventyr 

Skårsnesheimen Raw Ocean Lodgde, en «samfunnsorientert økohytte» på Karmøy mellom Stavanger og Bergen, kan man oppleve hvordan det er å bo ved Nordsjøen. Her fokuserer man på skreddersydde eventyr, kulturelle opplevelser og lokalmat. Dette flotte stedet har tre overnattingsmuligheter, blant annet en retrochic surfebungalow rett ved sjøen. Her kan du kan leie SUP, fiske fra bryggen eller klatre i buldrefeltene like ved. 

En annen, kystnær mulighet finner man utenfor Askvoll, i Vestland fylke. Her kan du ta fergen til Værlandet og sjekke inn på Værlandet Havhotell. Dette moderne åtte-roms hotellet ligger på en odde 2 km fra Norges vestligste helårs fiskevær (befolkning: 200), og tilbyr unike overnattingssteder ved havet med endeløs utsikt over sjøen – og den majestetiske klippen Alden. 

Alternativt kan du reise til autententiske Angvik Gamle Handelssted for kulturarv og hjemmekoselig eleganse. Dette hotellet ved Tingvollfjorden har røtter tilbake til 1500-tallet, da den lokale Angvik-familien begynte å servere tømmerhandlere. Det er fortsatt familiedrevet, og utmerker seg med fint porselen, flotte ildsteder, et museum, kunstgalleri og et tømmerhus fra 1700-tallet – og ikke minst har det et av Norges fineste spa. 

Reis tilbake i tid

Haukali 33/3 kan man reise tilbake i tid til 1850 og bo i et husmannshus. Dette er et perfekt sted for en digital «detox» i uberørt natur bare en times kjøretur fra Stavanger. Her kan man hugge ved, varme opp badevannet, høste grønnsaker og fiske sin egen middag i vannet nedenfor huset – akkurat som de gjorde på 1800-tallet. Den 38 m2 store hytten med plass til 8 personer har strøm og kjøleskap, men bortsett fra det inviterer stedet til å senke skuldrene og koble helt av.

En smak på gårdslivet 

Hvis man har smaken på skikkelig gårdsmat burde man gå i land ved Nes gard, innerst i den spektakulære Sognefjorden. Nes gard er plassert ved fjorden og har utsikt mot Feigumfossen – et av Skandinavias høyeste fossefall. Her blander den tradisjonelle arkitekturen og interiøret seg med moderne komfort. 

Kilde: Fjord Norway AS