Vårens nye hagebøker

Mens vi venter på at våren skal komme i gang, kan vi kose oss med årets nye hagebøker så lenge.

Det har for lengst begynt å klø i fingrene til hagegale rundt omkring i landet. Noen har sikkert tjuvstartet sesongen med frø og stiklinger og kanskje litt ompotting og beskjæring av overvintrede planter.

Men til våren virkelig er i gang, begrenser det seg hva vi kan gjøre. Da kan et hyggelig tidsfordriv være å bla litt i vårens nye hagebøker. Her er et utvalg av bøkene du kan finne i hyllene denne våren.

Blomster og buketter: En praktbok for alle blomsterelskere.

Blomster og buketter av Isabella Smith
Denne praktbok er gitt ut i samarbeid med Det norske hageselskap. Skulle jeg anbefalt kun én hagebok i år, ville det vært denne. Kanskje ikke på grunn av nytteverdien, men særlig på grunn av de mange og vakre bildene. Her er både bilder av de mange nydelige bukettene forfatteren har laget, men også nærbilder av enkeltblomster, og fotokvaliteten er ypperlig. Liker du hagens vakre blomster, er det vanskelig å motstå denne boken.

I tillegg til å være vakker å se på, har boken en del nyttige råd. Smith går både gjennom sammensetting av farger, hvordan lage en bukett trinn for trinn, hvilke vaser å bruke, og hvordan få buketten til å holde seg. Det er også et eget kapittel om hvordan dyrke snittblomster, inkudert et lite blomsterleksikon. Men først og frems er den altså så vakker at den er garantert å fryde en hageentusiasts grønne hjerte.

Krukker med stil: Lær å designe med krukker.

Krukker med stil av Yvonne Dengin
Hagedesigner Yvonne Dengin er kanskje et kjent navn for flere. Ikke bare har hun vært med i hageprogram på TV og gitt ut flere hagebøker, men hun har tidligere skrevet for Vi i villa. I årets bok tar hun for seg krukkehagen og dens muligheter.

I tillegg til klassiske tema som valg av krukker og planter, og hvordan så og gi plantene de beste vilkårene, tar Dengin også for seg hvordan du kan designe uterommet med krukker og få en gjennomført stil. Har du liten plass, men stor hageglede, kan denne boken være en inspirasjonskilde når sommerens uteplass skal planlegges.

Økologisk hagebok: Full av nyttige råd.

Cappelen Damms store økologiske hagebok
Økologiske produkter har vunnet terreng de siste årene, og da er det kanskje ikke rart om vi også ønsker en økologisk livsstil i hagen. I så måte er den økologiske hageboken fra Cappelen Damm uvurderlig. Den er omfattende og gjennomillustrert og har informasjon om alle aspekter ved hagebruk.

Boken er delt inn i tre hovedkapitler: Grunnprinsipper; et vakkert syn; og dyrk selv. Her får du råd om alt fra jordpleie og plantehelse til hagebruk for dyrelivet og fruktdyrking. Illustrasjonene er valgt ut like mye av nytteverdi som av estetiske hensyn og blir dermed en viktig del av informasjonsmaterialet. En nyttig bok som vil holde seg år etter år.

Ugress: Hendig, liten bok.

Ugress av Ken Thompson
Thompson har tidligere gitt ut boken Kompost. Nå er han her igjen med nok en hendig, liten bok – denne gangen om ugress. Undertittelen er Miljøvennlig bekjempelse i hagen, og dermed er det vel sagt at dette ikke er boken som gir deg tips om hvilke sprøytemiddel du skal bruke.

Istedet tar Thompson for seg hvilke miljøvennlige valg du har. Et «forbryteralbum» over ulike ugresstyper gjør det ikke bare lettere å identifisere inntrengerne i hagen, men forteller også hvordan du best blir kvitt dem – kanskje med unntak av skvallerkålen.

– Jeg ville personlig betrakte en hage som er overvokst med skvallerkål eller parkslirekne, som en minst like god grunn til å prute på prisen som for eksempel råtne vinduskarmer eller lekke takrenner – bedre grunn, faktisk, da sistnevnte problemer er lettere å fikse, sier Thompson.

Mer inspirasjon finner du i billedgalleriet, med bilder fra Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).