1. april er den ene dagen i året du får lov til å sende en sms til dine nærmeste om at du nå ligger på sykehus med en amputert fot. Og dessuten er du gravid. For etterpå å rope «Aprilsnarr!»
Du har sikkert lest avisenes aprilspøker gjennom årene som har gått, og alltid vært stolt av at du skjønte (helt på egen hånd!) at artiklene bare var tull.
Før opprinnelsen av smarttelefonene som forteller deg datoen så fort du åpner øynene om morgenen, kommentarfeltet på Facebook eller den gangen avisene var det eneste troverdige, hendte det titt og ofte at folk ble lurt trill rundt av aprilspøker. Vi har plukket ut de vi husker best.
1. Laserpistolen som kuttet en bil i to
I 1995 skremte Adresseavisen vannet av folk ved å fortelle om bilen som ble kappet i to av politiets laserpistol. Journalisten som skrev saken hadde fått hjelp av Sivilforsvaret til å kappe en bil i to, mens politiet gladelig stilte opp til bilde. Saken ble klistret på førstesiden morgenen 1. april. Aprilsnarr!
Offeret for kappingen, Ellen Woldseth, fikk i tiden etterpå flere støtteerklæringer fra avisens lesere.
Les også: Triksene som lurer gjestene til å tro at du har styr på alt
2. VHS-kasettens comeback
I 2016 opplyste BBC om at VHS-kassetene var på vei tilbake i butikkhyllene.
– Flere og flere foretrekker originalformatet, fortalte direktøren i BBC-store, og viste til trenden med vinylplater. Derfor skulle de nå møte markedet ved å relansere VHS-kasetter, slik at kundene kunne se favorittfilmene sine i det kjære og tidløse VHS-formatet.
3. Bøtter med gratis vin
En av de mest kjente, norske aprilspøkene som virkelig lurte folk trill rundt, hendte på 1940-tallet i Oslo.
Aftenposten kunne melde om at Vinmonopolet manglet flasker, og oppfordret derfor folk til å møte opp med bøtter hvis de ønsket gratis vin.
Da Vinmonopolet åpnet kl. 10.00 den morgenen, var det lange køer utenfor flere steder i byen. Dessverre måtte de tørste kundene ta med seg den tomme bøtta hjem igjen.
Les også: Derfor bør du ALDRI bruke q-tips
4. Omkommet borgermester
I 1988 tok to radioverter fra Boston aprilspøken litt vel langt.
Mens borgermesteren satt i levende livet i et fly, meddelte de over radioen at flyet hadde styrtet og at deres kjære borgermester var omkommet.
Ryktet spredte seg fort, og ingen fikk så klart ikke tak i borgermesteren. Når han endelig landet og byen fikk vite at han likevel var i live, fikk radiovertene sparken.
5. Ly og Vy
I 2019 slo NSB og Nettbuss seg sammen og ble til VY. I forbindelse med navneskiftet synes både Statsbygg og Sporveien det var gøy å kjøre en liten aprilspøk rundt navnet.
Den 1.april melte de to organisasjonen ut at de skulle endre navn til hennholdsvis Ly og Oy.
6. Norske myndigheter på søk etter et spesielt talent
Det er ingen hemmlighet at folk flest mener de er mer intelligente enn alle andre, og dette dro radiokanalen P4 nytte av i 2015.
En gruppe forskere fra Universitetet i Oslo hadde satt sammen komponenter som for noen visstnok blir en helt forferdelig lyd. Andre vil ikke høre den i det hele tatt.
På grunn av lydens spesielt utvalgte frekvenser, ville kun svært intelligente personer høre lyden og ble dermed oppfordret til å registrere seg i P4s skjema. Hvor mange som faktisk registrerte seg før de skjønte spøken, er uvisst.
Les også: Slik lager du en vertikal hage
7. Fallsikre babysko var en aprilsnarr
Ifølge BMW kunne du sikre babyen din i all fremtid med deres helt nye, høyteknologiske og fallsikre sko. Dessverre var det bare en klassisk aprilsnarr i 2016.
Aprilsnarr fra BMW var en lansering av et par sko til barn under 3 år som kan reagere og stabilisere barnet så fort det er i ferd med å falle.
8. Kaptein Sabeltann får redningsvest
Ikke engang berømte pirater slipper påbudet, skrev Kristiansand Dyrepark på sine nettsider 1. april i 2015.
Dyreparken kunngjorde altså at piraten Kaptein Sabeltann måtte fremover seile med redningsvest slik som alle seilere. Heldigvis slapp han den forferdelige, oransje vesten likevel.
9. Fargerike gondoler
Tradisjonen tro er alle Venezias gondoler (de romantiske båtene som flyter rundt på elvene) malt svarte fordi de skal hedre alle ofrene av Svartedauden som herjet i Italia på 1300-tallet.
Derfor ble reaksjonene mange og svært sinte da avisen Il Gazzetino Venezia 1. april 1995 meldte at gondolene skulle males i lysende, sterke farger. Ikke nok med det; de skulle også få morsomme geometriske mønstre og virvler.
Avisen skrev at avgjørelsen ble tatt i byrådet fordi flere turister hadde klaget på gondolenes kjedelige, svarte farge.
Les også: Hvor godt kan du vaskesymbolene? Ta testen!