Korona: Slik unngår du smitte i bilen

Vi har gradvis blitt vant til å opprettholde god håndhygiene når vi handler, tar offentlig transport eller er på jobb. Men mange glemmer at bilen også inneholder mange overflater som blir berørt regelmessig og hvor konronaviruset kan overleve. 

Nå skal vi gradvis gjenåpne samfunnet og flere tar bilen både til jobb og butikken. Men det er viktig å bemerke seg at bilen inneholder mange overflater, som ratt, knapper, girspak, håndbremse, innvendige og utvendige dørhåndtak, skjermer, armlen, setejusterings knapper, setebelter og knapper til vinduet. Også utvendige overflater som for eksempel vindusviskere skal man passe på. 

Koronaviruset kan overleve på overflater i lang tid. Se hvor lenge kornaviruset overlever på overflater her. Det er derfor viktig å huske at viruset også kan overleve lenge på overflatene i bilen, og dette er enda viktigere å huske dersom du deler bilen med andre. 

Slik holder du bilen ren for smitte

  • Bruk antibac på hendene før du setter deg i bilen, slik at du ikke tar med viruset inn.
  • Vask bilen ofte. Det logiske ville være å tørke av alle overflater med antibac, men ikke alle overflater tåler det. For eksempel kan et ratt i lær eller en trykkskjerm få skader av desinfeksjonssprit. Imidlertid hvis bilen din har plastratt og ikke noen trykkskjerm er det fint å bruke antibac for å gjøre rent.
  • FDM anbefaler å rengjøre overflatene som ikke tåler antibac med en opprevet klut med rent vann og en dråpe oppvaskmiddel. Bruk hansker og kast kluten eller håndkle etter bruk.
  • Hold bilen ryddig. Desto flere ting du har i bilen, desto flere overflater kan viruset sette seg på. Hvis du skal kjøre i en bil som du ikke kjenner rengjøringsnivået på – for eksempel en delebil eller en leiebil – kan det være lurt å bruke engangshansker. 
  • Når du vasker bilen utvendig, kan det være lurt å vurdere om du skal gjøre det selv eller kjøre den i en vaskehall.
  • Risikoen for smitte er høyere ved å vaske bilen selv, siden du lettere kommer i kontakt med overflater som kan ha smitte på seg. Motsatt er du oftere i kontakt med overflater som for eksempel kortautomater hvis du kjører bilen i en vaskehall. Derfor er det alltid en god ide å være omhyggelig og vurdere den enkelte vaske situasjonen – og husk at engangshansker også kan få smitte på seg. Så ikke ta i ansiktet når du bruker dem. 

Fakta

Slik unngår du koronavirus i bilen: 

  • Bruk antibac før og etter du har åpnet dørene
  • Spray eller vask de delene av kupeen du tar på
  • Unngå å ta i ansiktet mens du kjører 
  • Ikke nys eller host i kabinen, men inn i albuen