For noen kan oppussing være et ypperlig samarbeidsprosjekt som styrker forholdet, mens andre kan møte på flere utfordringer som kan sette parforholdet på prøve.
Og skal vi tro en spørreundersøkelse gjort av nettstedet Houzz er oppussing tungt og belastende på parforholdet.
Etter å ha spurt over 5800 personer fra 10 forskjellige land om hvordan de takler stress og vanskelige avgjørelser under oppussingsprosjekter, kom det frem at oppussingen var krevende for forholdet med lange dager i tillegg til de andre hverdagspliktene.
Dette forunder ikke parterapeut ved God Samtale, Ingebor Reber.
– Omtrent 60 til 70 prosent av parene som kommer i terapi hos meg er i en oppussingsfase, så dette er åpenbart en stor belastning, sier Reber.
LES OGSÅ: Rotete hjemme? Da risikerer du å miste drømmepartneren din
Er tiden rett?
Ifølge undersøkelsen gikk særlig problemer som uenighet om interiør, stil og materiale igjen hos flere par.
Par- og familierådgiver ved Samtalen AS, Kari Erøy, anbefaler derfor at par som har underliggende problemer fra før, lar være å starte på et oppussingsprosjekt.
– Oppussingsprosjekter kan sette lys på underliggende konflikter, som ikke har noe med oppussingen å gjøre i det hele tatt. Det kan være lurt å finne ut av dette før man setter i gang med å pusse opp sammen, sier Erøy.
Hun mener det er viktig å sette premissene før man går i gang med oppussingsprosjektet.
– Snakk med hverandre om hvilke forventninger man har, hva slags resultater dere ønsker, hvor lang tid dere ser for dere å bruke og hvor mye penger dere ønsker å bruke, råder Erøy.
Om det blir uenighet underveis, er den beste løsningen å komme fram til et kompromiss, ifølge undersøkelsen.

Man må nok regne med noen diskusjoner og småkrangler under et oppussingsprosjekt. Foto: Getty Images
Fordel ansvaret
Om kommunikasjonen ikke er god nok kan det være fort gjort å føle at man plutselig sitter igjen med et større ansvar under oppussingen.
Derfor kan det være lurt at én av partene tar den endelig avgjørelsen over ting.
Å dele avgjørelsene 51- 49 kan være lurt, slik at man må høre på hverandres meninger og vurdere frem og tilbake, for så at man til slutt kan ta en endelig avgjørelse uten større konfliker.
Det er også viktig å kommuniserer godt og forstå hverandre, slik at man ikke oppfatter den andre partens mindre deltagelse som likegydlighet.
– Selv om mannen din lar valg av gardiner eller fargen på veggen være opptil deg, betyr ikke det at han er likegyldig. Tolk det heller som hans måte å anerkjenne dine evner på, sier Erøy.
Begge trenger altså ikke å være like involvert i alle deler av oppussingen, men det lønner seg å finne ut dette på forhånd, slik at man unngår misforståelser underveis.
LES OGSÅ: 12 hjemmeprosjekter som ikke gikk som de skulle
Trenger ikke være negativt
Å unngå diskusjoner og småkrangler når man pusser opp er nærmest uungårlig. Likevel trenger det ikke være negativt.
De fleste som deltok i undersøkelsen, fortalte nemlig at selv om prosessen til tider kunne være vanskelig og frustrerende, var det også en morsom og givende tid. Flere fant ut hvordan de fungerer sammen som et team.
– For noen kan krangler og diskusjoner være en måte å renske luften på, sier Erøy.
Småkrangler kan nemlig være bedre enn å holde alt inne over lengre tid før det ender i en større krangel.
– Litt krangling kan også hjelpe ved at man ser hvordan man takler slike situasjoner sammen senere, og vet hvordan man skal kommunisere og samarbeide om ting går skeis, sier Erøy.
LES OGSÅ: Byggetabbene som irriterer