Slik forbereder du boligen på kaldere tider

Gradene på gradestokken kryper nedover, og vi trekker oss innover. Nå er det på tide å gjøre boligen klar for å møte den kalde tida. Her er 6 nyttige tips! 

Temperaturen ute synker stadig. Det er høst igjen og vinteren nærmer seg også med stormskritt. Noen forberedelser må til for at vi skal kunne nyte høst- og vinterkosen for fullt inne. Ifi.no har samlet 6 nyttige tips, i en pressemelding til hvordan du kan forberede boligen inne på kaldere tider.

Forhåpentligvis har du allerede gjort boligen utvendig klar for høsten og vinteren, ved å stenge utekranen, rengjøre hagemøbler, grill og markise og rense sluk og takrenner. Men det er ikke bare utendørs du bør forberede deg på kulda. Også inne er det lurt å ta noen grep for å være rustet til å møte høst- og vintermånedene.

1. Hold kulda ute med gardiner i vinduet

Gardiner isolerer mot trekk og høst- og vinterkulde. La de gjerne være lange, helt ned til gulvet, slik at de også isolerer for trekk som kommer langs gulvet. Fôrede gardiner luner mest. I tillegg kommer de også godt med når du skal stenge vintersola ute. 

– Om vinteren er sola lav og sterk. Derfor er det viktig å bruke gardiner nå. De vil også gjøre det mindre trekkfullt fra vinduet, sier Jannicke Sveen hos Intag.

2. Gjør peisen klar for fyringssesongen

Snart skal det fyres i peiser rundt om i hele landet. Men først må sot og fastbrent smuss bort, for å få en sikrere og hyggeligere fyringssesong. Bruk gjerne en sotfjerner eller skorstensrens for å rengjøre pipa før du fyrer, det kan nemlig redusere faren for pipebrann. Glassdører på ovnen bør også vaskes. Se hvordan du fjerner sot på ovnsglass her

Les også: Hvordan du vasker og vedlikeholoder peisovner

Når føttene er varme, er allting godt. (Foto: Golvabia)

3. Hold deg varm med teppe på gulvet

Lite luner mer enn teppe på gulvet. Gå inn i vintersesongen med et deilig teppe under føttene – for når du er varm på bena sprer det seg til resten av kroppen. Et heldekkende vegg-til-vegg teppe er selvfølgelig det luneste, men også avpassede tepper gir mye varme. Så om du ikke har noen på gulvet allerede, er det på tide å få dem inn i stua!

4. Jag vekk uønskede gjester

Akkurat som oss, trekker også skadedyr inn på vinteren. De liker nemlig ikke kulde. Så hvis du ikke vil ha uønsket besøk, kan du sette ut musefeller, lydjagere eller luktmidler der det er tenkelig at skadedyrene kommer inn. Se hvordan du holder musene ute her

Når varmen er borte, danser musene på bordet. Vil du ikke ha ubudne gjester på besøk, må du sette i gang tiltak. (Foto: Mari Rosenberg/ifi.no)

5. Fyll opp skapene med nødvendigheter

Du gjør lurt i å hamstre litt nyttige hjelpemidler før vinteren. Fyll opp skapene med antisklimiddel eller issmelter til inngangstrappen, antifrostmidler til avløp og avløpsåper for å holde rørene åpne. 

Les hvordan du gjør trappen trygg og isfri her

6. Beskytt gulvet i gangen med matter

Har du ikke allerede et skikkelig soneforsvar mot skitt og smuss i gangen, med matter både utenfor og innenfor døren, er det på tide å få deg det. Om høsten og vinteren drar vi med oss mye vann, snø og bøss inn, og har du ikke skikkelige matter som beskytter gulvet, kan det ta skade.