Norges største tettsteder 2023

Norges befolkning stiger, og i takt med veksten blir også landets byer “større”. Se Norges 20 største byer her!

Dette er norges største byer

Per 1. Januar 2023 var Norges befolkning på 5,47 millioner innbyggere. Med en stigende befolkning, øker også innbyggertallet i Norges største byer. I denne artikkelen har vi samlet de 20 største byene i Norge, samt litt fakta om hver av dem.

I norsk offentlig statistikk gis tall for befolkning i tettsteder. Det brukes ofte synonymt med ordet by. Tettstedsdefinisjonen er dog basert på rent bebyggelsesmessige kriterer, som vil si en sammenheng mellom bymessig bebyggelse uavhengig av kommunegrenser. Derfor er noen av byene nedenfor plassert sammen, til tross for at de tilhører forskjellige kommuner. Tall i parentes er innbyggertall.

Obs: I noen tilfeller er det relativt store avvik mellom tettstedsbefolkningen etter SSBs definisjon og det som vanligvis oppfattes som «byen». 

Dette er Norges 20 største byer: 

  1. Oslo (1 064 235)  
  2. Bergen (267 117)
  3. Stavanger/Sandnes  (231 693)
  4. Trondheim (194 860)
  5. Fredrikstad/Sarpsborg (118 992)
  6. Drammen (111 036)
  7. Porsgrunn/ Skien (94 709)
  8. Kristiansand (65 506)
  9. Ålesund (54 983)
  10. Tønsberg (54 580)
  11. Moss (48 477)
  12. Sandefjord (45 816)
  13. Haugesund (45 686)
  14. Arendal (44 352)
  15. Bodø (42 662)
  16. Tromsø (41 434)
  17. Hamar (28 991)
  18. Larvik (26 851)
  19. Halden (25 916)
  20. Askøy (24 110)

Oslo (1 064 235)  

På toppen av listen finner vi Norges hovedstad, Oslo. Oslo er Norges minste fylke i areal, men mest folkerike by. Ikke nok med det er også Oslo en av de eldste byene i landet.   

I 1624 fikk byen navnet Christiania (etter Christian 4), men dette navn ble endret til Oslo igjen i 1925. Navnet Oslo ble i mellomtiden brukt om det som nå kalles Gamlebyen.

Oslo er Norges største by.
«Barcode» i Oslo, Norges hovedstad. Foto: Getty Images

Bergen (267 117)

Bergen kommer som en god nummer to, og er en by og kommune på Vestlandet. Byen er den nest største i Norge, og blir ofte omtalt som “Vestlandets hovedstad”. 

Byen er omgitt av de såkalte syv fjell som omkranser Bergen sentrum. På grunn av sin beliggenhet mellom fjellene, er Bergen ekstra mottakelig for regn. I 2020 hadde byen 234 regndager. 

Bryggen i Bergen står oppført på UNESCOs verdensarvsliste. 

Bergen er Vestlandets hovedstad.
Bryggen i Bergen er fredet. Foto: Getty Images

Stavanger/Sandnes  (231 693)

Tettstedet Stavanger/Sandnes, som omfatter den sammenhengende bymessige bebyggelsen i de fire kommunene Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg, utgjør landets tredje største tettsted. 

Stavanger er Norges energihovedstad, med landets viktigste næringsklynge, og er en av landets viktigste kommuner innen landbruk, havbruk og reiseliv.

Sandnes ligger sør for Stavanger og er en del av den tradisjonsrike bydelen Jæren. Den vestlige delen av kommunen er svært urbanisert mens den østlige delen av kommunen er svært landlig.

Trondheim (194 860)

Trondheim er det fjerde største tettstedet i Norge, da Stavanger og Sandnes regnes om et felles område. Til tross for det er Trondheim faktisk den tredje mest folkerike kommunen i Norge.

Byens navn har ikke alltid vært Trondheim. I 1930 ble byens navn endret fra Trondhjem til Nidaros. Dette ble dog ikke tatt godt imot, og etter en navnestrid ble byens navn byttet i 1931 til Trondheim, slik vi kjenner det i dag.

Byen er blant annet kjent for Nidarosdomen, som er Norges største middelalderkirke og betraktes som landets nasjonalhelligdom. 

Trondheim er en av Norges største byer
Nidarosdomen i Trondheim. Foto: Getty Images

Fredrikstad/Sarpsborg (118 992)

Fredrikstad og Sarpsborg regnes i følge Statistisk sentralbyrå som et felles område (tettsted). Dette er Norges fjerde største sammenhengende byareal. 

Sarpefossen var det som dannet grunnlag for sagbruk og fabrikker i Sarpsborg, og byen vokste tidlig frem som en ledende eksport-, industri- og handelsby. Ved utløpet av Glomma i Oslofjorden vokste etterhvert Fredrikstad til en betydelig sjøfartsby.

Drammen (111 036)

Drammen er Norges sjette største tettsted, og er i moderne tid en av de raskest voksende byregionene i landet. Drammensregionen er en del av storbyregionen rundt Oslo.

Byen satte ny norgesrekord for høyeste temperatur i september på 28,6 grader i 2021.

Drammen er en voksende by i Norge.
Drammen er Norges sjette største by. Foto: Getty Images

Porsgrunn/ Skien (94 709)

Porsgrunn/Skien består av byene Skien, Porsgrunn, Brevik, Stathelle og Langesund og disse byene utgjør en sammenhengende tettbebyggelse. 

Porsgrunn er et av de betydeligste industristeder i landet, og en viktig eksporthavn. Skien er en gammel trelast- og industriby.

Kristiansand (65 506)

Kristiansand er på åttende plass over Norges største byer. Byen er ytterligere Norges mest sørlige tettsted og er en kommune i Agder fylke. Om sommeren får byen ekstremt mange turister. Dyreparken i Kristiansand er den største dyreparken i Norge og får over 900,000 besøkende hvert år. 

Kristiansand er Norges mest sørlige tettsted
Kristiansand er en hyggelig sommerby. Foto: Getty Images

Ålesund (54 983)

Nesten midt mellom Trondheim og Bergen, finner vi Ålesund.

Om sommeren får byen ekstremt mange turister, spesielt fra utlandet, da de besøker Ålesund samtidig som de skal se Geirangerfjorden. Byen ligger nemlig ved inngangen til Geirangerfjorden. 

Ålesund ligger ved geirangerfjoren
Ålesund by, midt mellom fjell og fjord. Foto: Getty Images

Tønsberg (54 580)

Tønsberg er en by og kommune i Vestfold og Telemark fylke, og er en populær sommerby i Norge. Byen er også Norges eldste by og ble grunnlagt i 871.

Tønsberg er omringet av en skjærgård og mange øyer. Byen er også kjent for slottsfjellet og dets tårn og ruiner. Hvert år i slutten av juli, arrangeres en stor musikkfestival her, nettopp kalt Slottsfjellfestivalen. 

Moss (48 477)

Moss havner på ellevte plass over Norges største byer, og er kjent for å være en av de eldste og mest allsidige industribyene. Tettstedet består av søndre del av Jeløya og områder på fastlandet, øst for Mossesundet. 

Møllebyen, som ligger ved Mossefossen, var sentralpunktet for byens første industriepoke og holdt denne statusen frem til cirka 1970.

 Sandefjord (45 816)

Sandefjord er en bykommune i Vestfold og Telemark fylke. Kommunen fikk sine nåværende grenser i 2017, da den tidligere Sandefjord kommune ble slått sammen med Andebu og Stokke som var nabokommunene. 

Sandefjord sentrum ligger ved enden av Sandefjordsfjorden. Byen har en kystlinje på hele cirka 160 km hvis man regner med halvøyene Østerøya og Vesterøya.

 Haugesund (45 686)

Haugesund er en liten bykommune, i areal, med kun 72km². Selve byen ligger på fastlandssiden av Smedasundet samt på øyene Hasseløy og Risøy. 

Byen er vertsby for Den norske filmfestivalen som deler ut Amandaprisen. Haugesund har også en årlig, kjent jazzfestival, kalt Sildajazz. 

Haugesund er en av norges største byer
Haugesund er landets 13. største by. Foto: Getty Images

 Arendal (44 352)

Arendal er Agders nest største by og er plassert i hjertet av Sørlandet. Tettstedet Arendal strekker seg langs kystlinja og den ytre riksveien i nesten hele kommunens lengde og inn i nabokommunen Grimstad.

Arendal forbindes ofte med sommer, skjærgård, båtliv og ferie, men byen er også kjent for et rikt kultur- og festivalliv.

 Bodø (42 662)

Bodø er en kommune i Nordland fylke, og er Nord-Norges nest største by, etter Tromsø. Grunnet tettstedsdefinisjonen har tettstedet Bodø flere innbyggere enn tettstedet Tromsø. Byen er fylkeshovedstaden i Nordland.

Bodø har et såkalt subarktisk maritimt klima. Dette er et av de mer sjeldnere klimaene, siden lignende klimaer kun finnes langs kysten i Nord-Europa og på sørsiden av Alaska. Klimaet gir milde somre, og vintertemperaturen ikke langt under null grader. Bodø er også kjent for sin sterke vind.

Bodø er Nord-norges nest største by.
Bodø en sommerkved. Foto: Getty Images

 Tromsø (41 434)

Tromsø er den største byen i Nord-Norge, og kjent for å blant annet å være et godt utsiktspunkt for fargerike nordlys. Byen er et stort kulturelt knutepunkt over polarsirkelen.

Byen blir også ofte omtalt som «Nordens Paris» og «Porten til ishavet». Navnene kommer fra byens internasjonale historie som handelsby, og forteller noe om den betydning Tromsø har hatt for fangst, fiske, forskning og ekspedisjoner i arktiske strøk. 

Se nordlys i tromsø. Tromsø er en av norges største byer
Nordlys på nattehimmelen i Tromsø. Foto: Getty Images

 Hamar (28 991)

Hamar er en bykommune i Innlandet fylke. Byen strekker seg i en spiss fra østsiden av Mjøsa og nordover  til Hedmarksvidda.

I forkant av Lillehammer-OL i 1994 ble Hamar Olympiahall (Vikingskipet) og Hamar Olympiske Amfi (Nordlyshallen) oppført. 

 Larvik (26 851)

Larvik er også en av Norges største byer, og er samtidig en kommune i Vestfold og Telemark fylke. Fossen Trollfoss er Vestfolds største og lengste fossefall med et fritt fall på tolv meter.

Det velkjente spahotellet, Farris Bad, ligger i Larvik. 

 Halden (25 916)

Halden er en kommune i Viken fylke, ved munningen av Tista i Iddefjorden. Mellom 1665 og 1928 var byens navn Fredrikshald. Halden ble opprettet som bykommune i forbindelse med innføringen av det kommunale selvstyret i 1837. 

I byen finnes en rekke historiske minnesmerker, fremfor alt Fredriksten festning på en høyde sørøst for bysenteret.

Besøk Fredriksten Festning i en av norges største byer, Halden
Fredriksten festning i Halden. Foto: Getty Images

 Askøy (24 110)

Askøy er den siste på listen over Norges (20) største byer. Askøy en kommune i Vestland fylke, nordvest for Bergen. Et gammelt navn på Askøy er Fenring, et navn som går igjen i sagalitteraturen. 

Askøy er atskilt fra Bergen av Byfjorden i øst og har Hjeltefjorden sørvest og Herdlefjorden i nordøst.

Artikkelen er senest oppdatert den 14.12.2022. Kilde: ssb.no