Mistet telefonen i do? Da bør du gjøre dette!

Slik redder du din kjæreste eiendel fra druknedøden.

Å miste telefonen i do er ikke gøy … OK, det er kanskje litt gøy for alle andre, men ikke for den som eier telefonen. For en tur i vannet kan fort bli telefonens siste reis.

Men det finnes tips som kan gjenopplive en halvdruknet telefonen. Merk at vi bruker ordet ”kan”. For vann og fukt er som oftest veldig ødeleggende for innmaten og teknologien i en telefon. Men ikke avskriv telefonen som død med en gang, selv om uhellet har vært ute

Prøv heller noen av disse tipsene, og se om du klarer å holde liv i stakkaren.

1. Ta telefonen fort opp av vannet!

Dette sier seg selv. Jo lenger telefonen er under vann, jo større er sjansene for at vannet trenger inn og skaper en kortslutning. Derfor bør du skynde deg å få telefonen opp av vannet så raskt som mulig.

Og det er selvfølgelig bedre om telefonen detter i en ren do enn en – ehem – do som akkurat er brukt. Ikke bare av hygieniske årsåker, men også fordi urin inneholder salter. Salt leder strømledende, så telefonen vil i prinsippet kortslutte fortere i urin enn vann. 

Les også: 20 geniale iPhone-tips! 

2. Hold telefonen avskrudd

Er telefonen skrudd på når du fisker den opp  er det viktig at du skrur den av med en gang. Var den skrudd av da du mistet den, bør du la være å skru den av på. 

Grunnen til dette er at vann og elektrisitet er en dårlig kombinasjon. En avslått telefon er derfor mindre utsatt for kortslutning. Så vent med å skru på telefonen til den er tørr igjen.

3. Tørk telefonen, overalt

Tørk telefonen godt utvendig, og i kriker og kroker. Ta av deksel og plugg ut eventuelle ledninger. Du bør ikke snu eller riste på telefonen for å få ut vannet. Dette kan ha motsatt effekt, og snarere gjøre at vannet trenger lenger inn i apparatet.

Hvis telefonen enkelt kan demonteres eller skrus fra hverandre, bør du gjøre dette og så tørke de enkelte delene. La deretter alt tørke grundig, før du setter telefonen sammen igjen.

4. Tørk telefonen på svak varme eller i en pose med ris

For å fremskynde tørkeprosessen kan du legge telefonen – hel eller i deler – på en (varme)ovn med svak varme i ca et døgn tid. Men ikke prøv å tørke telefonen på høy varme, i en stekeovn, en mikrobølgeovn eller med en hårtørker. Høy temperatur kan ødelegge komponenter inni telefonen, så vel som skjermen og dekselet.

Du kan også prøve å legge telefonen i en pose med tørr, ukokt ris i et døgns tid. Ris har en fabelaktig evne til å ta til seg fukt, og dermed absorbere fukten som ellers vil kunne skade telefonen din.

Denne teknikken er dog noe omstridt, da noen mener riskornene kan komme inn i telefonen og ødelegge den. Men med litt skjønn og forsiktighet, kan dette bidra til å redde telefonen din.

Hell i så fall ris i en pose og legg så telefonen oppå risen. Du trenger ikke begrave telefonen i ris for at oppsugingstrikset skal virke. La telefonen ligge en god stund, gjerne et par døgn. Jo lenger den ligger, jo mer fuktighet vil risen suge opp.

5. Skru på telefonen 

Hvis du har fulgt rådene over og telefonen virker tørr, kan du prøve å skru den på igjen.

(*Krysser fingrene 🙂

Hvis telefonen virkelig er tørr og ikke kortsluttet da den møtte vannet, kan det være du har flaks og får liv i den igjen.

At den starter er dog ingen garanti for at den ikke er skadet, og plutselig dør igjen. Så hvis du får kontakt med telefonen, anbefaler vi å ta backup av alt du vil ta vare på så raskt som mulig. Legg over bilder, musikk, dokumenter og hva det skulle være på en datamaskin eller annen lagringsenhet.

Hvis telefonen fortsatt ikke virker, kan du prøve å la den tørke enda lenger. Det kan ta helt opptil en måned før den er helt tørr. Alternativt kan du ta den med til en telefonreparatør, og høre om de kan redde den.

Men hvis heller ikke det hjelper, er nok telefonen din avgått med døden. Og da er det bare å ringe forsikringsselskapet, skaffe seg en ny telefon og være litt mindre slepphendt neste gang du er på do.

Lykke til!

Les også: Tar du vare på på mobilbildene dine? 

Vil du ha flere nyttige tips og triks? Abonner på vårt nyhetsbrev