Kan denne sprayen erstatte isskrapen?

Å skrape is av bilvinduer er tidkrevende, kjedelig og kaldt. Men denne sprayen kan spare deg for bryet. 

Islagte bilruter er et lite velkomment syn når du skal bruke bilen, for da må du frem med isskrapen. Da kan det være fristende å bare skrape av det verste og komme seg avgårde, men det er ikke å anbefale.

– Det er en gjenganger at folk kjører avgårde uten å ha fjernet is eller dugg i tilstrekkelig grad. Men dersom man ikke har godt utsyn, kan det fort medføre farlige situasjoner. Det har skjedd mange ulykker ved slike forhold, advarer politiadvokat Svein Folkestad i Utrykningspolitiet (UP).

Politiet slår derfor hardt ned på kjøring med nedisede bilruter, og kan straffe bilister med dårlig sikt med bøter på flere tusen eller midlertidig inndragelse av førerkortet.

Se også: Derfor må du fjerne snø fra biltaket

Spray vekk isen

Men det finnes alternativer til isskraping.

– Avisningssprayen De-icer har vært populær i det siste. Den sprayes på vinduer og speil og tiner isen raskt og effektivt. I tillegg kan man polere ruta med et vannavisende stoff. Når vannet ikke fester seg, blir det heller ikke is på glasset, forteller Knut R. Svenningsen i Biltema.

Et annet triks er å legge på en frontrutebeskyttelse. Dette er en polstret duk som beskytter mot snø og hindrer isdannelse. Da trenger man som oftest ikke å skrape frontruta.

– Ellers kan man bruke en kupévarmer med timer. Da smelter snø og is gradvis, og man får i tillegg en varm kupé å sette seg inn i, sier han.

Å skrape bilvinduer for snø og is er ingen drømmejobb. Men en isspray kan gjøre jobben lettere (Foto: Rolf Magnus W. Sæther).

LED-lykter bør også skrapes

Du bør også se til at lyktene er isfrie.

– Mange nyere biler har LED-lykter. LED-pærene avgir så lite varme at lyktene ikke tiner isen. Da må du også skrape eller spraye lyktene, sier Svenningsen, og legger til at den snørike vinteren har ført til økt salg av snøbørster, skraper og annet snøfjerningsutstyr, særlig på Østlandet.

Kan også skade vindusviskerne

En siste ting å huske på er at is på frontruten også kan skade vindusviskerne.

– Is skaper friksjon og vil slite ut gummien på viskerne ganske raskt. Det er derfor smart å fjerne all is før man setter i gang viskerne, forklarer Svenningsen.

Så hvis isen har satt seg på bilglasset er det bare å sette i gang å fjerne den – med skrape, isspray, glødetråder, eller tålmodighet.
Meld deg på Vi i Villas nyhetsbrev her!