Gode råd når du skal leie ut boligen via Airbnb

Se Airbnbs egne råd til hvordan du trygt leier ut boligen din og hvordan du finner drømmedestinasjonen som gjest.

Tjenester basert på delingsøkonomi er mer populært enn noen gang, og de gjør det billigere og enklere for oss å låne, leie og bo.

Per 31. desember 2015 kunne du leie 9222 forskjellige boliger rundt om i Norge via nettstedet Airbnb. Tjenesten baserer seg på anmeldelser av både utleiere og gjester, og via profiler, ID-verifisering og kommentarer fra andre vil du kunne finne det perfekte stedet å bo.

Nordmenn er gode utleiere

Alle kan legge ut en gratis annonse på Airbnb og dermed tjene penger på et ledig rom, en ubrukt hytte eller en tom leilighet. Norge er faktisk blant de landene i verden med flest ‘fem stjerner’ per bolig, så vi troner høyt som gode utleiere.

Har du noen gang vurdert å legge ut din egen bolig på Airbnb, men aldri tatt steget? Vi har de beste tipsene og rådene, slik at du kan føle deg helt trygg når fremmede skal låne hjemmet ditt.

Drømmedestinasjonen? I hvertfall et høyt ønske for mange. Foto: AirBnB

Verifiser deg selv

Først av alt bør du registrere deg og boligen din på Airbnb, og deretter ta gode bilder som kan legges ut. Hvis du leier ut for første gang kan det være lurt å koble Airbnb-profilen din opp mot Facebook, slik at eventuelle gjester kan se at du faktisk er et sosialt og fysisk menneske.

Deretter bør du legge boligen din inn i kategorier; er det en leilighet eller et hus? Stort? Lite? Du skjønner greia.

Gode tips

Bestem når du vil leie ut boligen og sett en pris. Den kan du justere etter tilbudet fortløpende, så sjekk hva andre har tatt for samme type bolig tidligere.

Når en gjest tar kontakt, bør du kikke gjennom profilen til vedkommende for å se om tidligere utleiere har gitt han eller henne en god anmeldelse fra forrige opphold.

Ha en god dialog, og prøv å bli så kjent som du kan før du bestemmer deg for om gjesten skal få bo hos deg eller ikke. Hvis noen gir deg dårlig magefølelse, har du full rett til å avslutte all kontakt og nekte dem opphold helt uten grunn.

La all kommunikasjon foregå via Airbnbs hjemmeside, slik at du er underlagt vertsgarantien.

Airbnbs garanti på opptil 6 millioner kroner kan dekke for skader skjedd under utleien, men det finnes også mange unntak. Innboforsikring er det lureste, i tillegg til å fjerne verdigjenstander.

Eventyrlysten? Denne soveplassen er din for 1 990,- natten i California, USA. Foto: AirBnB

Verifikasjonskrav på gjesten

Aja Guldhammer, Nordensjef i Airbnb, anbefaler at man leser gjennom profilen og anmeldelser av en gjest før du takker ja til et besøk.

– Du kan kreve at gjester fullfører verifikasjoner av profilen sin før de bestiller ved å sette et reservasjonskrav på utleierstedet ditt, skriver Guldhammer til Viivilla.no i en e-post.

– Depositum kan også beskytte deg i tilfelle ulykke, slik som vin på et teppe.

Skattefritt

Hvis prisen på utleien havner under 20 000 kroner og under halve boligen blir brukt, vil oppholdet være skattefritt. Hvis beløpet er høyere, eller hvis mer enn halve boligen din står til disposisjon, er du skattepliktig som kapitalinntekt med 27 prosent skatt.

Til Kapital.no sier Anders Leisner, leder for juridisk avdeling i Huseiernes Landsforbund, at det er leieverdien av den delen av boligen som du selv bruker som skal måles mot leieverdien du kan oppnå ved kortidsleie.

Når du skal lete

I sommermånedene i fjor fant 95 000 nordmenn feriedestinasjonen sin gjennom Airbnb, mens antall gjester som bodde i Norge økte med 175 prosent.

For å finne en passende bolig må du søke deg frem i det området eller den byen du vil besøke. Velg et tidspunkt for ankomst, og hvor mange dere er som skal reise. Airbnb formidler deretter kontakten mellom deg og utleieren, og hvis utleieren syns du ser pålitelig ut, kan du betale. Dette foregår også over nettsiden.

På AirBnB kan du drømme deg vekk blant supermoderne hus og leiligheter. Foto: Airbnb

Aja Guldhammer skriver at man som gjest bør se etter et verifisert telefonnummer, tilknyttede sosiale nettverk hos verten og referanser, i tillegg til å lese gjennom tidligere anmeldelser.

– Dersom du ønsker å se mer, kan du alltids be dem fullføre profil og verifiseringer før du bestiller.

For å bo billigst mulig bør du bruke søkekriteriene som dukker opp når du søker. En liten graf viser de forskjellige prisklassene og hvor snittet ligger. I tillegg bør du ta en titt på bildene av boligen. Etter oppholdet vil du nemlig få tilbud om å svare på spørsmål angående boligen, blant annet om standarden stod til forventningene.

En siste sjekk:

Hvis du skal leie ut din egen bolig bør du verifisere ID’en din hos Airbnb, kommunisere med eventuelle gjester på nettsiden og sjekke tidligere kommentarer på gjestene.

Hvis du skal leie en bolig via Airbnb bør du sjekke tidligere anmeldelser, kikke på bilder og alltid skrive en oppsummering av oppholdet på Airbnb i etterkant.

Hvis du vil ha hjelp med organiseringen:

Hvis du synes det er styrete å skulle fikse alt klart til Airbnb-gjesten, finnes det i dag en norsk tjeneste som gjør det for deg.

I bytte mot 25-35 prosent av inntekte fra utleien, ordner norske LOTEL alt det praktiske knyttet til utleien for deg.

Ved bruk av tjenesten kan du dra hjemme fra og levere nøkkelen på et avtalt sted for så å returnere hjem til en nyvasket leilighet med penger på konto.