Geniale triks: Slik får du bilen trygt gjennom vinteren

Is på vinduene, frosne dører og en bil som ikke vil starte… Frost og snø fører ofte til problemer på bilen, men heldigvis er det mange måter å gjøre det lettere å komme gjennom vintersesongen - både for deg og bilen din. Vi har lagd den ultimate guiden til geniale bil-triks til vintersesongen. 

Det er få bilister som liker vinteren. Frost i luften betyr is på ruten, dugg på vinduene, vindusviskere som sitter fast og mange andre problemer. 

Heldigvis er det mange forskjellige måter å løse problemene på og noen er bedre enn andre. 

Vi har funnet frem de beste tipsene og triksene til bilen din, slik at du effektivt (og enkelt) kan komme deg gjennom vinteren uten problemer. 

Klikk nedenfor for å finne løsningen på problemet ditt. 

Slik fjerner du is og snø effektivt fra ruten

Når det kommer frost på vinduene, kan det være vanskelig og tidkrevende å fjerne det – spesielt på morgenen når det siste du vil er å stå i minusgrader. Heldigvis finnes det enkle og raske måter å fjerne isen. 

Vi har samlet de tre beste her. 

Unngå is på vinduet med saltblanding 

Hvis du vil spare tid og unngå unødvendig stress på morgenen, trenger du bare salt, vann og en skål å blande i. Dette er en blanding du enkelt kan lage og spraye på alle vinduene kvelden før du skal ut å kjøre for å få frostfri vinduer på morgenen. 

Dette trenger du: 

 • 1 del salt 
 • 4 deler vann 

Slik gjør du det 

 • Hell blandingen på vinduene kvelden før slik at bilen er fri for is neste morgen.
 • Hvis bilen fortsatt har is på morgenen, kan du helle blandingen på en sprayflaske og spray vinduene til isen har forsvunnet. 
 • Vær imidlertid forsiktig med å få blandingen på bilen. Salt er etsende på billakk.

Hell aldri kokende vann på bilvinduet

Hell aldri kokende vann eller veldig varm vann på bilvinduet. For stor temperaturforskjell kan risikere at bilruten sprekker. 

Bruk riktig skrape 

På vinteren er det godt å ha en god isskrape liggende i bilen. Bruk en med et skarpt pleksiglass blad, og unngå et blad i metall. Metallet kan skade gummien rundt vinduet. 

En isskrape med langt skaft og kost gjør det lettere å nå toppen av bilvinduet og helt opp til taket på bilen hvis du trenger å fjerne snø. 

Du kan eventuelt kombinerer skrapen med salt og vann blanningen eller en annen isfjerneingns spray. Du kan kjøpe en is-spray som du sprayer på de frosne rutene for å gjøre det enklere å skrape vinduene fri for is. 

Tips: Hvis du vil beskytte vinduet mot riper, bør du skrape i en retning. 

Snu bilen mot øst 

Hvis du har muligheten, kan det være lurt å la bilen stå parkert mot øst. Hvis det er skyfritt, så vil solens varme opp og tine bilen og vinduene. 

Tips:

Husk å alltid kjøre med god sikt og skrape vekk all is. Av hensyn til andre bilister, bør du også fjerne all snøen på taket. Det kan være ganske irriterende for andre bilister å få din snø rett i frontruta når du kjører.

Gidder du ikke koste bilen ren for snø? Da utsetter du deg selv og andre for fare – og førerkortet ditt kan ryke. Les her hvorfor du MÅ fjerne snøen fra bilen.

Tips til frossen dør og dørlås 

Både bildøren og låsen fryser lett når termostaten synker. Men med disse effektive tipsene kan du raskt komme i bilen og få varmen tilbake. 

Varm nøkkelen 

Har du en bil som må låses opp med nøkkel, kan du lett få et problem når kulda setter inn. 

Et godt tips er å ha en lighter liggende i lomma eller veska når du er på farta. Hold nøkkelen over flammene, slik at nøkkelen blir varm. Sett deretter nøkkelen inn i låsen. Den varme nøkkelen kommer til å smelter isen inne i låsen, og få låsen til å virke igjen. 

Sjekk også disse tre gode tipsene slik at du alltid kan komme deg inn i bilen uten å vri istykker bilnøkkelen i en frossen lås. 

Dette skal du gjøre hvis bildøren er frossen

Hvis bildøren din ofte fryser fast kan du behandle gummilistene med silikonstift. Det er lurt å bruke silikonstiften i stedet for en spray. Silikonspray kan nemlig føre til problemer på billakken hvis den skal males. 

Tips: 

Hvis bildøren ikke har en sentrallås, er det lurt å smøre med låsolje før frosten setter inn for alvor. 

Fjern frost fra vindusviskerne 

På vinteren er gatene fylt med snø, skitt og salt. Da er det ekstra viktig at vindusviskerne fungerer optimalt. Imidlertid kan minusgrader og snø raskt gjøre vindusviskerne dine ubrukelige. Heldigvis kan du enkelt gjøre noe for å forhindre problemet! 

Pakk vindusviskerne i ullsokker 

For å sikre at vindusviskeren dine fungerer optimalt på morgenen, kan du putte et par ullsokker på dem. Det gjør at gummien holder seg varm, og at du neste morgen har vindusviskerne som er klare til kampen mot snø og skitt. 

Tips: Ha ullsokker i bilen 

Etter at du har fjernet ullsokkene fra vindusviskerne kan du legge dem i bagasjerommet. Hvis du er så uheldig at bilen sitter fast og du skal ut å dytte, kan du ta ullsokkene UTENPÅ skoene dine. Ullsokkene vil gi deg et mye bedre feste i snøen og gjøre det mye enklere å dytte bilen. 

Bruk alkohol for å løsne isen på vindusviskerne 

Hvis du trenger en kjapp løsning på frosne vindusviskerne, kan du ta en klut med alkohol og sveipe dem over vindusviskerne. Da blir vindusviskerne dine frostfrie på få sekunder. 

Desinfeksjon på vindusviskerne 

Hvis du har en hånddesinfeksjonsmiddel liggende i veska kan du bruke den. Alkoholen i blandingen vil raskt smelte isen rundt vindusviskeren. 

Påfør litt av gelen på vindusviskerne og rist forsiktig på dem slik at isen løsner. 

Bli kvitt dugg på vinduene 

Kjølige morgener gir oftest dugg på vinduene, og hvis du ikke kan se ut av frontruten kan du kjapt havne i en farlig situasjon. Mange ruller vinduene ned for å bli kvitt duggen, men hvorfor sitte i kulden når du kan løse problemet med disse enkle og geniale triksene. 

Dugg kan føre til is på innsiden

Mange biler blir ofte duggete på innsiden av vinduene. Det kan føre til at det også kommer is på rutene når temperaturen faller. Dette kan du unngå ved å polere vinduene med noen få dråper konsentrert oppvaskmiddel. 

La bilen fjerne duggen 

Du kan også raskt bli kvitt dugg i bilen ved å bruke klimaanlegget. Det krever bare at du kjenner rutinen med knappene på dashbordet. 

Nykvernet kaffe absorberer dugg

Hvis du er lei av å ha duggete vinduer, kan du fylle en sokk med kaffe og putte den i bilen. Nykvernet kaffe absorberer nemlig fukten i luften og i løpet av natten vil sokken absorberer all fukt som dannes inne i bilen. Da har du en duggfri bil neste morgen. 

Tips: Hvis du ikke er den store kaffedrikkere eller ikke liker lukten, kan du også bruke kattesand. Sleng en ekstra pose med kattesand i bagasjerommet. Den ekstra vekten vil også sørge for en mer stabil bil på glatte veier. En duggpute kan også gjøre susen! 

Hold bilen tørr

Den beste måten å holde dugg vekk fra innsiden av bilvinduene dine er å holde bilen så tørr som mulig inni. Har du gamle aviser, filler eller lignende liggende i bilen bør du fjerne dem, da de er gode til å holde på fuktigheten. 

Husk også sidespeilene 

Husker du å tørke av dugg og is på sidespeilene? Du bør alltid tørke og skrape dem før du kjører. Dette gjelder også hvis du har varme i speilet. Det kan nemlig ta litt tid for speilene å varme opp nok til at du kan bruke dem.  

Vil ikke bilen starte på vinteren? 

Når det blir kaldt ute, synker ofte kapasiteten på bilens batteri – og når det er skikkelig hard nattefrost kan kapasiteten halveres. Det kan forårsake problemer når du skal starte bilen. 

Varm opp batteriet med billyktene 

Har bilen din problemer med å starte når det er kaldt? Da kan det være lurt å slå på tenningen og slå på bil-lyktene. Følg denne guiden som viser deg hvordan du enkelt kan få bilen til å starte når batteriet er tomt. 

Det hjelper både batteriet til å jobbe og bli varmt, noe som kan gjøre det letterer å hjelpe motoren til å starte. 

Lad bilbatteriet 

Det kan være en god ide å lade batteriet helt opp med en god lader et par ganger i løpet av vinteren, spesielt hvis du kjører mange korte turer. 

Sjekk bilen hos mekaniker 

Hvis du synes det er vanskelig å tenne bilen når det er kaldt, kan det være lurt å få batteriet kontrollert av en mekaniker. 

Skal du vaske bilen på vinteren? 

De færreste er fornøyde med kombinasjonen av kaldt vær og veisalt – heller ikke bilen. Derfor er det lurt å passe ekstra godt på bilen på vinteren. 

Se våre beste tips til hvordan du gjør bilen vinterklar her – og hvor ofte du skal vaske bilen på vinterhalvåret.

Gode råd for kjørsel i vintervær 

Frost gjør veiene glatte, snøen kan begrave bilen din og dugg på vinduene gjør det vanskelig å se når du kjører… Vinteren kan være hard og farlig for bilistene, og det er alltid en god ide å være godt forberedt på de kaldeste dagene. 

Her er FDMs råd for sikker vinterkjøring: 

 • Stå opp i god tid slik at du har tid til å grave frem bilen din hvor det har snødd mye 
 • Fjern is ordentlig – vinduer, speil og lykter skal være helt fri for både is og snø. 
 • Sjekk værmeldingen før du kjører 
 • Kjør kun med vinterdekk, piggdekk eller helårsdekk på vinteren. 
 • Ta med isskrape, spade og hansker, slepetau og startkabler 
 • Sørg for at mobilen din er ladet slik at du kan ringe etter hjelp hvis du er uheldig å havne i grøfta. Du kan også hende du skal varsle hjem, på jobb eller i barnehagen hvis du er sen. 
 • Sørg for at nummeret til veihjelp er lagt inn på telefonen. Sjekk også om veihjelpen din har en app du eventuelt kan laste ned
 • Ha varme klær og gode vintersko i bilen
 • Ha et teppe i bilen – i noen tilfeller er det best å vente i bilen hvis du sitter fast 
 • Kjør i god tid, følg fartsgrensen og hold avstand til andre biler.