10 problemer vi i rekkehus har

Er du lei av andres bråkete barn, small talk og null privatliv?

1. Nysgjerrige naboer

”Å, ble det ikke noe trening i dag?” Naboer som alltid skal kommentere på nye endringer, uansett hvor privat det er. Kommentere at hunden bare har vært ute to ganger i dag, eller ”Nå kommer det veldig mye røyk fra pipen deres, synes jeg.”

2. Ryddeplikt

Med mange naboer rundt er det vanlig å føle et ørlite press på at ting skal se ryddig og pent ut. Og da er det ekstra surt når naboen stirrer stygt fordi du har hatt et badekar stående i hagen i TO TIMER før du reiser på Lindum.

3. Andres bråkete barn

Det vil alltid være bråk på lekeplasser og i akebakker; det er greit. Men det er som regel ikke der barn oppholder seg. De skriker, løper, sykler, slår seg, hopper tau, hopper strikk og bråker gjerne rett utenfor huset ditt.

4. Må alltid matche i husfarger

Ville du heller hatt en gråtone på huset enn en kremfarge? Det er bare å glemme. ”Tenk så stygt det ville vært hvis husene våre hadde forskjellige farger,” sier de, mens du tenker at ingen bryr seg.

Foto: Getty Images

5. Må tåle andres irriterende vaner

Vi har tidligere skrevet om de mest vanlige nabokranglene, og de kommer som regel av at folk er forskjellige. Kvinne (50) liker best å klippe plenen om morgenen. Mann (44) blir aldri ferdig med plattingen, og sager planker året rundt. Jente (17) klarer ikke høre på musikk i lavt volum.

6. Hva skulle vi gjort uten gardiner?

Gardiner er til for å skjule seg bak når det er dugnad, når man skifter, når man peller seg i nesen, når man danser på kjøkkenet og når man ikke vil se naboen danse på kjøkkenet en fredagskveld.

7. Litt bråk skal klages på

Merkelig at de som ikke tåler litt støy er alltid de som bor i tette borettslag og rekkehus. Hvis du ser på en god film med surround-anlegget på, får du garantert en facebookmelding med en høflig forespørsel om du vær så snill kan skru ned lyden – ”vi hører knapt vår egen TV :)»

8. Herre- eller damebesøk må bortforklares

Selv om du i utgangspunktet ikke har gjort noe galt, får du alltid en trang til å forklare ”nei, du, det var bare en kompis som var på besøk. Har ikke sett han på lenge så han ble rett og slett hele natta, ja, haha, sånn går det.”

Foto: Getty Images

9. Small talk

Ligner på punkt 1, men small talk krever at du er høflig i tillegg. «Og ellers da?» Når du egentlig bare vil fort og smertefritt komme deg på jobb, men blir nødt til å diskutere flyktningspolitikken klokken 7 om morgenen med naboen.

10. Hagen blir fellesområde med trampoline

Mange har kjøpt trampoline, innsett hva det innebærer og deretter fjernet den fordi hagen blir en lekeplass for hele nabolagets barn. Etterhvert kommer bekymringsmeldinger fra foreldre som krever at du kjøper sikkerhetsnett, stige og «du kan jo bare sette lås på den, da.»

11. Privatlivet blir delt

Privatlivet til vegg i vegg-naboen blir ikke særlig privat når vekkerklokken ringer, sentrifugen på vaskemaskinen går, du hører hyrdestunden med partneren og energiske barn løper i trappene.