ADVARSEL: Svakhet i røykvarslere kan føre til brann

Har du en røykvarsel med denne designsvakheten som gjør at den kan kortslutte og utvikle sterk varme og røyk? Da bør du skifte den ut!

Hvis din røykvarsler har 9 volts batteri, men mangler batteriputen som hjelper deg å sette batteriet riktig vei, så bør du skaffe en ny.

De siste årene har det vært flere tilfeller hvor røykvarslere har blitt svært varme og kortlsuttet. Flere ganger har det kommet røyk. Noen varslere har endt opp som forkullede rester med svarte svimerker i taket. Direktoratet for samfunnssikkerhet og Direktoratet for byggkvalitet har derfor gått sammen ut for å advare.

Farlige røykvarslere er solgt i ulike kjeder og på nettet

– Røykvarslere skal varsle oss om brann, og gi oss nok tid til å komme oss i sikkerhet. De skal i hvert fall ikke være en mulig årsak til brann, og vi må være sikre på at de virker og kan varsle oss, sier branningeniør Anders Rørvik Ellingbø fra forsikringsselskapet If i pressemeldingen.

Flere røykvarslere er blitt solgt under ulike merkenavn i butikkjeder og på nettet. Derfor bør alle sjekke om de har designsvakheten i røykvarslere i hjemmet sitt, altså røykvarslerne uten batteripute.

– Dessverre ser vi at den typen røykvarslere som bruker 9 volts batteri, men som ikke har batteripute, kan kortslutte. Det er flere rapporter om at det har utviklet seg sterk varme og røyk når batteriet er satt inn feil vei. Noen varslere har blitt forkullet. Sjekk røykvarsleren din i dag, og se om den har batteripute. Hvis ikke, bør du bytte den ut, oppfordrer Ellingbø.

Mangler røykvarsleren din denne batteriputen, bør den skiftes ut. Foto: If.

Viktig at røykvarsleren virker

Poenget med en røykvarsler er at den skal forhindre branntragedier, ikke bidra til dem. Derfor er det viktig at den virker, og at den ikke mangler batteripute. 

Det er en stor bekymring at det finnes røykvarslere der ute som ikke virker som de skal, fordi batteriet er satt inn feil vei. Det kan få alvorlige konsekvenser hvis en brann skulle begynne om natten når alle i huset sover. 

Les også: Pass på! Denne varmekilden er farlig.

Dette må du se etter i røykvarsleren

  • 9 volts batteri er det firkantede batteriet med to poler på toppen som folk flest forbinder med røykvarslerbatterier. Det er røykvarslere som bruker 9 volts batteri du må sjekke.
  • Batteripute er den lille delen med ledninger som du løfter forsiktig ut av røykvarsleren for å koble batteriet til. Den ser nesten ut som den har to øyne: Dette er polene batteriet festes i, og innretningen er slik konstruert at det er umulig å sette batteriet feil. Har røykvarsleren batteripute, trenger du ikke bytte.

Selv om det er tillatt å selge røykvarslere uten batteripute, anbefaler myndighetene at du skifter ut alle røykvarslere uen batteripute. Dette gjelder ikke røykvarslere som er levert og montert av alarmselskaper eller røykvarslere som benytter andre typer batterier enn 9 volt.