ANNONSØRINNHOLD

Stor grillguide: Slik velger du riktig grill

Skaper grillen mer irritasjon enn god mat? Få tips til hvordan du velger den beste grillen.

Sommer og sol = grillsesong, og det finnes utrolig mange forskjellige typer griller på markedet – som hver har sine fortrinn. Det kan være vanskelig å velge. Bør du ta den med størst grillflate, en med flere brennere, eller kanskje det holder med en liten, rimelig kullgrill?

Gull med kull?

Mange sverger til kullgrill og mener bruk av kull er den eneste «riktige» måten å grille på. Den største fordelen med en kullgrill er nok at den gir en tradisjonell grillfølelse på grunn av trekullets aroma. En kullgrill er som regel også billigere i innkjøp enn en gassgrill. Hvis du ikke griller så ofte, og har tid til å vente på at kullgrillen blir varm, kan en kullgrill være et godt valg.

 

Keramikkgrillen Kamado er for deg som vil ta kullgrilling til nye høyder.

 

Hos Rusta finner du kullgriller i alle prisklasser – fra enkle kulegriller til noen hundrelapper – til den eksklusive Kamado grillen i keramikk med svært mange bruksområder. I en Kamado grill kan du grille alt fra pølser du vil ha kjapt ferdig – til langtidsgrilling av et stort kjøttstykke. Du kan også røyke kjøtt og fisk eller bake brød og pizza – grillen har samme egenskaper som en vedovn.

 

Klarer du å vente så lenge? Vi skulle gjerne grillet nå. Foto: Erwan Hesry

 

Gi full gass!

Har du imidlertid meldt overgang fra kull til gass, vil du fort oppdage at gassgrillen har mange praktiske fordeler sammenlignet med en kullgrill. Det aller viktigste er at grillen blir varm veldig raskt. Du trenger med andre ord ikke å planlegge grillfesten lang tid i forveien – du kan bare slå på grillen og slenge grillmaten på – helt spontant.

Du skal også ha meget godt utviklede smaksløker for å kjenne forskjell på om maten er grillet på gass eller kull. Som regel er det sauser og krydder som gir mest smak. Hvis du gjerne vil ha den tydelige grillsmaken kan du også bruke røykspon i gassgrillen.

Med en gassgrill er det enkelt å justere temperaturen mens du griller, og den gir mindre os og røyk slik at den er mer miljøvennlig både for nærmiljøet og kloden.

En gassgrill av god kvalitet koster litt i innkjøp, men den koster til gjengjeld ikke så mye per gang du griller. En gassflaske på 5 eller 11 kg holder til mange grillinger.

 

HAR DU NORGES VAKRESTE HAGE? MELD DEG PÅ RUSTA OG VI I VILLA SIN STORE HAGEKONKURRANSE OG VINN FLOTTE PREMIER

 

Hva med kombigrill?

Har du stor plass på terrassen kan du naturligvis ha to griller – både gass og kull. Men hos Rusta får du kjøpt kombigrillen Combi, der du kan bruke både gass og kull.

Gassgrill-delen har 3 brennere pluss sidebrenner til for eksempel koking av poteter. Vegg i vegg med gassgrillen ligger en kullgrill som du kan fyre opp samtidig med at du bruker gass. Med andre ord kan du først grille noen ventepølser og hamburgere til de som er mest sultne, så kan dere andre nyte et perfekt grillet kjøttstykke som har godgjort seg lenge på kullgrillen. Eller hva med foliebakte blåskjell eller grønnsaker?

En kombigrill er det perfekte valget for deg som vil flytte hele matlagingen ut!

 

Kombigrillen Combi kombinerer det beste fra to verdener – med både gass og kull.

 

For deg som ønsker å utvide grillrepertoaret ditt, finnes det flere spesialgriller i Rustas sortiment. For eksempel røykovnen Austin som drives av gass og røyker fisk og kjøtt på rister eller hengende fra kroker. Med gassen kan du enkelt justere varmen, og du kan variere smaken med ulike typer spon.

Er det røyksmaken du er ute etter er kullgrillen Texas det riktige valget. Her kan du grille etter BBQ-metoden, med mye røyk. På denne måten kan du grille med lavere temperatur over lang tid for å få et mørere kjøtt.

Bor du i et borettslag der det ikke er lov å grille med kull eller gass, kan du velge en elektrisk grill. Rustas fleksible modell Energy kan også gjøres om til en bordgrill.

Det finnes også mange fine kompaktgriller som er fine å ta med på tur. For eksempel kullgrillen Smokeless som har lukket kullbeholder slik at det ikke skal dryppe fett ned på kullet. Da blir det heller ikke noe særlig røyk. Denne leveres med batteridrevet vifte og en hendig veske du bare putter grillen oppi.

 

Hvor stor grill?

I tillegg til å velge om du skal ha kullgrill, gassgrill eller begge deler – må du bestemme deg for hvor stor grill du ønsker deg. Har du liten terrasse eller balkong kan det være at plassen legger begrensninger.

Hvis du griller ofte og har en stor familie, er det som regel smart å velge en så stor grill som du har plass og råd til. Er grillflaten veldig liten tar det lang tid før maten er klar.

På den annen side: Hvis du bare skal grille et par pølser og en kotelett, er det dumt å måtte fyre opp hele grillen. Velg derfor gjerne en grill der det er mulig å bruke deler av grillflaten.

 

Ja, snart ferdig! Skal du grille til mange er det greit med stor grillflate. Foto: ALP Studio

 

Hva skiller en billig grill fra en dyr?

Griller finnes i alle prisklasser, fra engangsgrill til 10 kroner til store utekjøkken-modeller til over 100.000. Har du noen gang prøvd å grille noe annet enn pølser med en engangsgrill, vet du at det er en sammenheng mellom pris og kvalitet.

Rusta har griller for enhver smak og lommebok.

Hvis du bare griller noen få ganger i året, og bare pølser, kan du klare deg med en enkel, rimelig grill. Men hvis du er interessert i matlaging generelt og grilling spesielt, ønsker å teste teknikker og vil kunne regulere varmen, vil du bli mer fornøyd med en større modell.

Har du ambisjoner om å grille perfekte bacon cheese burgere, nytter det ikke å bruke engangsgrill. Foto: Niklas Rhöse

 

Rusta har premiumgriller for både de som liker å grille med gass og de som liker å grille med kull. Dette er solide griller med hjul for å være enkle å flytte på. Alle modellene har praktiske avlastningsflater og smarte oppbevaringsløsninger.

Premiumgrillene for kull og briketter har flere ventiler som gjør det lettere å få i gang glørne og justere varmen. De har også andre finesser og funksjoner som gjør dem enklere både å bruke og vedlikeholde, som askeoppsamlere og justerbar rist.

Også når det gjelder gassgrill er det en sammenheng mellom pris og kvalitet. Rustas premium-modeller av gassgriller har flere brennere og stor grillristoverflate i støpejern som holder på og fordeler varmen bedre. Du kan grille til mange og tilberede flere råvarer med ulike temperaturer på de forskjellige grillsonene.

 

Les mer og se hele utvalget av griller og tilbehør på Rusta.no.

Har du Norges vakreste hage?

Vi i Villa kårer nå Norges vakreste hage, hvor du kan vinne et gavekort hos Rusta på 10.000,- Last opp bilder av din hage på Instagram og imponer juryen med inspirerende hagebilder. Klikk på bildet under for mer informasjon.

 

 

 

Annonsørinnhold: Dette er en kommersiell artikkel skrevet av Bonnier Creative Studio for Rusta.