– Det viktigste akkurat nå er å nyte hagen

Hageblogger og Norges Vakreste Hage-dommer Espen Skarphagen forteller om hagelivet, og om å nyte det som blomstrer og gror nå. 

Espen Skarphagen er hageblogger og dommer i konkurransen Norges Vakreste Hage her på Vi i villa. Nå er det like før vi skal kåre den første finalisten i konkurransen, og i den anledning tok vi en prat med den mildt sagt hageglade dommeren.

Hei Espen! Kan du begynne med å fortelle litt om ditt eget forhold til hager?

– Jeg er veldig glad i å se ulike hager, ofte gjenspeiles en del av personlighet og interesser i hagen. Det er alltid interessant å se etter spennende eller uvanlige kombinasjoner av planter, blomster, materialvalg eller smarte løsninger.

Hva slags hage har du selv? Hvordan ser det ut der nå?

– Min egen hage er litt løs i kantene med organiske former, og rom for plantene til å utfolde seg. Det er nok en mer en «romantisk» og frodig hage enn en streng og stram hage.

Nå er det forsommer og veldig varmt her på Østlandet. Hva slags periode er dette for det som spirer og gror i hagen?

– Den varme perioden som har vært nå gjør at alt av planter får en eksplosiv vekst! Med den sene våren skal alt nå tas igjen og vi får virkelig en hurtig gjennomgang av våren med all blomstringen. Alle sommerblomster og stauder får i tillegg en fantastisk start for sesongen. Og da er det viktig at de får nok næring og stell.

Et lite utvalg bilder fra Espens hageliv (Foto: Skarpihagen.no)

Er det noen spesielle planter eller vekster du er spesielt opptatt av om dagen?

– Akkurat nå har jeg holdt mye på med tomater og agurker i drivhuset. Det er selvsådde planter som nå har kommet godt i gang. De skal knipes og bindes opp fortløpende så de gir god avling.

Hvilke oppgaver i hagen er det viktig å fokusere på i denne perioden av året?

– Nå er det viktig å sørge for nok næring og gjødsling til planter. Det er fart i veksten nå, men den skal holdes i gang og da må de har med seg en «matpakke» Dette gjelder både stauder, plen, busker og trær. MEN; noe av det aller viktigste å fokusere på nå:  Å nyte! Følg med alt som blomstrer og kommer etter vinteren. Om det er gamle eller nye planter spiller ingen rolle. Bare ta inn lyset, fargene og duftene. Ta gjerne bilder fortløpende, da er det enklere å gjenoppleve den fantastiske tiden vi er i når dagene blir kortere og kaldere igjen.

Norge er et langstrakt land med mye forskjellig klima. Hva har det å si for norske hageeiere?

– Det kan både være en frustrasjon og en glede. Med så store variasjoner vi har i vårt land må vi være bevisste på hvilken klimasone vi bor i for å lykkes med plantevalget. Planter som klarer seg i alle klimasoner kan oppføre seg ganske annerledes i fra H2 til H7. Det finnes et ganske stort utvalg i planter selv for de strengeste klimasonene, og vi kan lage mikroklima i hagen. Det vil si en lun vegg, krok eller le i hagen som kan utgjøre stor forskjell.

Som dommer i konkurransen Norges Vakreste Hage, hva vil du se etter? Hvilke egenskaper i en hage får det til å dunke ekstra hardt i brystet ditt?

– Det kan være mange ting, men helheten og at det henger sammen er viktig. Noe av det som varmer hjertet mest er å bruke ulike farger og strukturer i bladverk. Blomster kan komme og gå, men bladverket vil gjerne være tilstede hele sommeren. I tillegg vil det at det er en kontinuerlig blomstring også veie tungt. Dette er med på å støtte næringstilgangen for insektene. At en hage er tilrettelagt for mangfold med dyreliv og insekter er et stort pluss!

 Espen har en egen dam med karpefisk i hagen sin! (Foto: skarpihagen.no)

Kan du trekke frem en særskilt vekst eller egenskap i en hage du virkelig drømmer om? Hva ville du plantet eller lagd i din egen hage, hvis du hadde ubegrenset tid og penger?

– Jeg er tilhenger av kombinasjon av pryd og nytte. Spiselige vekster er alltid gøy og kan gjerne kombineres med vanlige prydvekster. Spiselige blomster, druer, fersken og aprikoser samt eple, plomme og rabarbra, for eksempel. En raus og inkluderende hage for venner, bekjente og familie er drømmen og målet. Jeg skulle gjerne hatt et stort lysthus med plass til langbord. Det ville vært midt i blinken for å kunne ha lange sensommerkvelder ute, selv når det begynner å bli kjølig i luften.

Bli bedre kjent med Espen Skarphagens hage på skarpihagen.no og på Instagram!

Meld deg på Vi i Villas nyhetsbrev her!