Vitenskapens absurde hemmelighet: Kan iskrem være sunt?

Studier avslører en mystisk helsegevinst ved iskrem. Men forskerne vil ikke snakke om det.

iskrem

Det finnes en rekke helsefordeler ved å spise iskrem. Likevel nøler ernæringsforskere med å dele resultatene med offentligheten. Det skriver det amerikanske magasinet The Atlantic.

I 2018 kom for eksempel en doktorgradsstudent fra Harvard til en uvanlig konklusjon i sin forskning på meieriprodukter og kroniske sykdommer. For diabetikere var det å spise en halv kopp is om dagen forbundet med lavere risiko for hjerteproblemer, skrev han i avhandlingen sin.

«Det finnes ikke mange plausible biologiske forklaringer på disse resultatene», heter det videre i artikkelen, som legger til at han langt fra var den første som oppdaget en helsegevinst ved iskrem.

Lavere risiko for diabetes

En studie fra 1985 hadde faktisk oppdaget det samme. Ifølge studien fra Harvard Medical School var det å nyte en «meieribasert dessert» – iskrem – forbundet med en betydelig redusert risiko for å utvikle metabolsk syndrom – et forstadium til diabetes. Fløteis hadde den klart største effekten i studien.

En annen Harvard-studie fra 2005 viste også at is har helsemessige fordeler. Ifølge studien hadde menn som drakk to eller flere glass skummet- eller lettmelk om dagen, 22 prosent lavere risiko for diabetes. Det samme gjaldt for menn som spiste to eller flere porsjoner iskrem hver uke. Tallene tyder også på at is kan være det sterkeste forebyggende middelet mot diabetes når det gjelder meieriprodukter.

Forskere tviler på iskrem-teorien

Likevel har ernæringsforskere nølt med å dele de oppsiktsvekkende resultatene, som plasserer iskrem i samme sunne kategori som yoghurt (som også sies å redusere risikoen for diabetes).

Flere forskere sier til The Atlantic at de tror at det er snakk om omvendt kausalitet, det vil si at hvis du har diabetes, spiser du ikke fet iskrem, mens friske mennesker fortsetter å spise iskrem.

«Jeg tror fortsatt at iskremresultatet sannsynligvis skyldes omvendt kausalitet», sier en forsker. «Men jeg er ikke sikker, og det irriterer meg litt.»

Forskeren mener at hvis is hadde vært et patentert legemiddel, «kan du være sikker på at selskapet ville ha gjennomført en studie til 30 millioner dollar for å se om iskrem forebygger diabetes».