Vårt trave, moderne liv har gjort at mange gamle og gode husråd har blitt glemt, spesielt rådene om oppbevaring av mat.
Samtidig blir det brukt flere konserveringsmidler i mat, slik at de holder seg lenger. Men dette gjør ofte at vi gjerne slumser litt med oppbevaringen.
Slumser med oppbevaringen
I gamledager ble brød typisk bakt dag for dag og oppbevart i brødbokser. Man kjøpte ikke og bakte ikke mer brød enn det det var bruk for umiddelbart, og den tørre, rene brødboksen fungerte perfekt.
Selvfølgelig ble det noen tørre brødrester igjen, men de ble gjerne brukt i andre matretter, som i brødpudding.
I dag er vi i villrede for hvordan man unngår at brødet blir tørt og mugner for fort. Dessuten er vi nærmest blitt litt bortskjemte og vil ikke spise tørt brød.
Slik unngår du at brødet blir tørt
1. En viktig regel er å aldri kjøpe mer brød enn man spiser innenfor et par dager i husstanden. Og kjøper du større mengder brød, burde det fryses ned.
Vi har en tendens til å kjøpe inn for mye brød. Prøv heller å tell opp hva familien faktisk spiser på en typisk uke, og legg alltid resten i fryseren rett etter innkjøpet.
2. Brød egner seg ikke til å ligge i kjøleskapet, spesielt ikke hvetebrød, som krystalliserer og blir tørt. Stuetemperaturen er alltid bedre, men mindre den er mye over 20 grader.
3. Ikke ta på brødet mer enn du må. Du bør kun ta på den delen som skal spises der og da, og holde rundt resten av brødet med eksempelvis et rent kjøkkenhåndkle.
4. Å bruke for tettsittende plastikkposer er ingen god idé, det gir nemlig risiko for at det danner seg mugg mye raskere.
Lag et par huller i posen for å ventilere og oppbevar brødet et rent sted ved 20 grader varme.