Reinsdyrkjøtt er noe av det sunneste, mest eksklusive og smaksrike kjøttet vi har. Siden det er svært magert og delikat må det behandles med omhu for å unngå at det blir overstekt eller for tørt.
Så lenge du følger noen enkle tommelfingerregler kan du være sikker på å gi deg selv og gjestene et minnerikt måltid, og råvaren den behandlingen den fortjener.
Vi har goså samlet tre gode oppskrifter på rein i bunnen av artikkelen.
- Unngå disse tabbene når du tilbereder reinsdyrkjøtt
- 4 tommelfinger-regler når du tilbereder reinsdyrkjøtt
- 3 gode oppskrifter med reinsdyr
Unngå disse typiske tabbene når du tilbereder rein:
- For høy varme og lang steketid kan ødelegge en eksklusiv råvare
- Mange glemmer at kjernetemperatur stiger etter kjøttet er ute av ovnen
- Skjære du opp reinsdyrsteken for tidlig ender du med tørt kjøtt
- Halvtin finnbiffen og oppnå saftigere resultat
Unngå grått og tørt kjøtt
– En mør, dyp rød og saftig indrefilet av rein er for mange det aller gjeveste man kan servere når man skal feire høsten. Men her er det svært fort gjort å oversteke kjøttet. Siden reinsdyr er i aktivitet hele livet og har et sunt og næringsrikt kosthold, blir kjøttet ekstremt magert, forklarer Are Smuk Figved, daglig leder i Finnmark Rein i en pressemelding.
Lite fett betyr at det er ekstra viktig å passe på steketid og kjernetemperatur for å unngå grått og tørt kjøtt.
Lite tid og varme
Indrefileten er såpass tynn og mør at det skal svært lite varmebehandling til før noe går galt.
Smuk Figved anbefaler å brune fileten raskt på alle sider i en stekepanne, før den får en kort 5-minutters runde i stekeovn på bare 70 grader. La så kjøttet hvile under folie i minst 10 minutter, og du får en av de aller gjeveste høstmåltidene du kan tenke deg.
Bruk steketermometer
Ytrefilet av rein må også behandles forsiktig, men behøver litt mere tid og temperatur enn indrefileten.
Gå frem på samme vis – brun kjøttet raskt i en stekepanne på høy temperatur. Ytrefileten trenger rundt 20 minutter i stekeovn på 120 grader. Her er det veldig viktig å bruke steketermometer.
Fileten er medium stekt rundt 62 til 65 grader. Husk at temperaturen stiger mens kjøttet hviler under folie. Du bør derfor ta det ut av ovnen litt før du når ønsket temperatur.
4 tommelfinger-regler når du tilbereder reinsdyrkjøtt
- Ikke overstek – magert kjøtt blir fort tørt. Bruk steketermometer.
- Ta ut kjøttet litt før kjernetemperatur nås – temperaturen vil fortsette å stige noe.
- Ikke skjær opp steken for tidlig – hvil større stykker i 20 minutter.
- Ikke tin finnbiffen – halvtint skav gir saftigere resultat.
Lang steking, svak temperatur
Reinsdyrbiff skal også brunes i stekepanne og stekes i ovn. Fordi den er mye tykkere enn filetene, behøver den lenger tid – men ikke så mye høyere temperatur. 125 grader er det som skal til for å unngå tørt kjøtt, og igjen er steketermometer noe du absolutt bør bruke for å treffe kjernetemperaturen på 62-65 grader, understreker Smuk Figved. For en stek på 1 til 1,5 kilo kan du regne med opptil to timers steketid.
Ikke skjær for tidlig
Alle som har stekt reinsdyrstek vet at den fyller kjøkkenet med den deiligste aroma, og det kan være vanskelig å vente med å sette i gang med spisingen. Du kan ha fulgt tid og kjernetemperatur med argusøyne for å sikre et perfekt resultat. Men er du for ivrig og deler opp steken for tidlig, havner all den gode kjøttsaften på skjærefjøla og du ender likevel opp med for tørt kjøtt. Vær tålmodig og la steken hvile i 20 minutter før du deler opp og serverer, og belønningen er mørt, rosa og lekkert kjøtt.
Finnbiff er best halvtint
De fleste kjenner til reinsdyrskav, eller finnbiff – tynne skiver kjøtt som gjør seg godt i gryter. Det kan også serveres sprøstekt som pålegg eller i wraps, og er deilig sammen med tyttebær.
For finnbiffen har Smuk Figved et godt tips: la vær å tine kjøttet før steking. Det beste er å halvtine reinsdyrskav. Det gjør det både lettere å skille stykkene fra hverandre, og lar kjøttet beholde mer av fuktigheten.
Oppskrifter med rein
Bli inspirert til neste reinsdyr måltid med en av disse tre oppskriftene:
1. Reinsdyrgryte med sopp og fløte
Klikk her for å se oppskriften på reinsdyrgryte.
Foto: Jon Marius Nilsson
2. Helstekt reinsdyrstek
Klikk her for å se oppskriften på reinsdyrstek.
Foto: Jon Marius Nilsson
3. Indrefilet av rein med konjakksaus
Klikk her for å se oppskriften på Indrefilet med konjakksaus.
Foto: Jon Marius Nilsson